• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 15 °C

Tire Ot Festivali Coşkuyla Kutlandı

Tire Ot Festivali Coşkuyla Kutlandı
Tire Ot Festivali Coşkuyla Kutlandı

Yeşilin en lezzetli tonlarını ziyaretçilerle buluşturan “1. Tire Ot Festivali” Tire ilçesinde renkli görüntülere sahne oldu.

İzmir’in tarımda önemli merkezlerinden olan Tire’de Kaymakamlık, Tire Gıda tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve Tire Ziraat Odası işbirliği ile “1. Tire Ot Festivali” ve “Dünya Çiftçiler Günü” görkemli bir törenle kutlandı. Festivale İzmir Vali Yardımcısı Erol Türkmen, Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, İzmir il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, Tire Belediye Başkan Yardımcısı Mengü Önler, Tire İlçe Emniyet Müdürü Engin Tetik, Tire İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mutlu Tıraş, Tire İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Erkut, İzmir Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Çeltikçioğlu, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalin açılışında konuşan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal; tüm Türkiye’nin egenin muhteşem otlarını çok iyi bildiğini belirterek, bu bölgede 50’nin üzerinde ot çeşidinin olduğunu söyledi. Egenin hem kültürel hem de tarımsal zenginliği olan bu çok değerli bitkilerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğü tarafından üretimlerinin teşvik edildiğini vurgulayan Güldal;  “bu önemli otların gen kaynakları olarak da korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Ama gerek yerli tohumlarımızın gerek bu tıbbi aromatik bitkilerimizin ve geleneksel otlarımızın korunması bir yana bir de bilinmesi lazım. Bu ve bunun gibi etkinliklerle bu eksikliğin giderilmesini sağlanıyor” dedi.

2017 YILINDA EN ÇOK DESTEKLEME TİRE’YE
Artık insanların otla beslenme alışkanlığının arttığı dönemlerde olduğumuzu söyleyen Güldal sözlerine şöyle devam etti:  “Bizler bu etkinlikleri daha fazla yapmak ve bu doğadaki şifa kaynaklarını, bu eşsiz lezzetleri insanlara tanıtmak zorundayız. Bakanlık olarak bazı bitkilerimizi, otlarımızı gıda sanayinin kullanımına sunmak üzere %50 hibe destekli projelerimiz var. Tire bu noktada çok önemli bir ilçemiz çünkü 2017 yılında en çok projeyi Tire ilçesi sundu ve destekleme almaya hak kazandı. Yani bir projede 2 milyonluk bir yatırıma karşılık 1 milyon TL gibi bir hibe desteği söz konusudur”

Tire’den İzmir’deki tüm çiftçilere de seslenen Güldal; değerli üreticilerimizin Dünya Çiftçiler Gününü kutladı. Çiftçilerin hakkını bir günle ödemenin mümkün olmadığını söyleyen Güldal “Şuanda güneşin altında, tarlasında, bağında, bahçesinde emek veren ve bir yıllık geliri için gayret sarf eden tüm üreticilerimizin elleri öpülmelidir. Bu insanlar güvenilir, sağlıklı yeterli gıdaya ulaşabilmemiz için her türlü çabayı göstermektedirler” dedi. 

Annelerin de anneler gününü kutlayan Güldal, Tire Otları Festivalinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. 

Tire Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, Tire’de ilk kez Kaymakamlık öncülüğünde Ot Festivali düzenlediklerini ve bunu da Çiftçiler Günü kutlaması ile birleştirdiklerini söyledi. Tanrıseven, “Tire’nin otları, Salı Pazarı, yöresel yemek servis eden restoranları ülke çapında meşhurdur. Ot Festivali ile tarımsal ürünlerle geçimini sağlayan çiftçilerimizin ürünlerini tanıtma fırsatı vermek ve yeni pazarlara açılmalarını sağlamak hedefindeyiz. Son yıllarda deniz ve güneş turizminin yanı sıra kültür turizmi, gastronomi turizmi ve agro turizm ön plana çıkmaktadır. Bu boyutu ile bakıldığında ilçemizin gastronomi, tarım, doğal güzellik ve kültür turizmi için çok uygun olduğu görülmektedir. İlçemize İstanbul, Ankara gibi uzak illerden ot yemeklerini yemeye gelen misafirlerimiz var. Amacımız Tire’mizi ot yemekleri ile daha da tanıtmak ve turizmden hak ettiği payı almasını sağlamaktır. Bu vesile ile üreticilerimizde ürünlerini daha iyi fiyata satma imkânı bulacaklar” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından ot yemekleri yarışması yapıldı. Yemek yarışmasına Tireli 10 kadın katıldı. Doç. Dr. Gülcan Demiroğlu Topçu, Yrd. Doç. Dr. Melike Yılmazer, Tangör Tan ve Serkan Çakır’dan oluşan jürinin değerlendirmesine göre Zehra Öztürk yaptığı Kabak Çiçeği Dolması ile birinci, Demet Acar Karışık Ot Kavurması ile ikinci, Mahide Soylu Kuzu Etli Şevketi Bostan İle üçüncü olarak yarım, çeyrek ve gram altın sahibi oldular. 

Festivalde ayrıca yerel sanatçı emekli müzik öğretmeni Muammer Çalışkan Tire Türkülerinden oluşan bir konser sundu. Eğridere Gökçen Efe Derneği Zeybek Ekibi Halk oyunları gösterisi yaparken, resim yarışmasında derece alan öğrencilere de ödülleri verildi. 

Daha sonra protokol üyeleri tarafından yöresel otların sergilenip satıldığı stantların açılışı gerçekleşti. // EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Aliağa / Aliağa Haber / Aliağa Haberleri / Aliağa Gündem

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894