• BIST 9068.33
  • Altın 2324.893
  • Dolar 32.3725
  • Euro 34.9755
  • İzmir 17 °C

Uzaklardan Gelen Bir Foça Sevdalısı

Uzaklardan Gelen Bir Foça Sevdalısı
Sebahattin Karaca / Ege Hakimiyet Gazetesi
UZAKLARDAN GELEN BİR FOÇA SEVDALISI...FOÇA TURİZMİNİN GÖNÜLLÜSÜ... 
 
Sebahattin Karaca / Ege Hakimiyet Gazetesi 
 
Bir  yerki yıllardır aradım, gönlümün gözleriyle
Bir yerki aradım, yaşamak için yeryüzünde
Güneşi bol, denizi mavi, güzel ve yeşiliyle
Buldum aradığım herşeyi Foça  düzünde.
          
Yukarıdaki dörtlük Haziran 1983 yılında, çıkan ‘’ Foça magazin ‘’ dergisinde yayınlanmıştı.
 
1972 yılında ilk defa Foça’ yı gördüğünde o anki haleti- ruhiyem ile yazdığım, yüreğimden kopup gelen bir dörtlüktü.
 
O günden bu güne Foça’ ya olan sevdam, aşkım ve bağlılığımda hiçbir eksilme olmadı. Aksine aşkım, sevdam ve bağlılığım, Foça tarihini araştırdıkça, daha da arttı.
 
Bu bağımlılık doğrultusunda her insanın şüphesiz kendisini Foça’ ya adaması ne kadar doğal ise, benim de yaşamak için Foça’ yı seçtikten sonra kendimi Foça’ ya adamam o kadar doğal oldu .
 
 Geçen yıllar içersinde, Foça sevdalısı pek çok insanı da, bu meyanda  tanıdım. Gerçekten her birisi Foça tutkunu – aşığı ve sevdalısı olmuşlar. Hatta bunlardan bazıları yurtdışından gelmiş ve Foça’ya yerleşmişler.
 
Hele onların  içinden  birisi  var ki; Foça için yaptıklarını saymakla bitiremem. O kişinin adı Willi Weber’dir
 
Willi Weber,  Berlin’ de 1940’ da doğan, evli ve 3 çocuk babası olan, Grafiker eğitimi almış, sağlık araç ve gereçleri üreten fabrikanın bölüm şefidir, ve aynı zamanda pul kolleksiyoncusudur.  
 
Gençlik yıllarında pul koleksiyonu yaptığı sırada, kolleksiyonu için Osmanlı imparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti pulları üzerine duyduğu büyük ilgi sonucunda,başka kolleksiyonerlerle 1986 yılında “Türk – Osmanlı pul derneğini” kurarak başkanlığını bugüne kadar sürdürmüş olup,halen de devam etmektedir.
 
Bugüne kadar  topladığı ve biriktirdiği pullarla, çok geniş bir Osmanlı – Türk  pul kolleksiyonu  sahibi olmuştur  ve  bu işte Avrupa çapında başarı elde etmiştir. Foça ve yeni Foça posta idarelerinin  yıllara göre ilk kullandıkları posta damgalarını bulup arşivlemiş ve basınla paylaşmıştır.
 
1990 -1991 yıllarında Türkiye’ de İstanbul ve Erdek’ te tatil yapan çift, İstanbul’ un tarihi, Erdek’ in doğal dokusuna hayran kalmıştır.
 
Türk insanın misafirperverliği, sıcak kanlılığı ve zengin mutfağı onları o kadar büyülemiştir ki sonunda Ege kıyılarında bir yerde ev sahibi olmak isterler. Türk arkadaşlarının desteği ile bir yıl sonra ev almak için Altınova’ yı dolaşırlar. Akşam İzmir havaalanına giderken yol  kenarında bulunan büyük panoda ‘’Come and see Foça ‘’ yazısını görürler. Willi eşine seneye tatilimizi Foça’ da yapacağız der. 
 
Aralık 1992 yılında Foça’ ya gelen çift, Foça’ nın dokusundan -  yaşamına herşeyi beğenir ve iki daire satın alarak Foça’ lı olurlar. Evlerini teslim  alma aşamasında Hotel Karacam’ da konaklayan çift,  otelin sahipleri  ile başlatıkları dostluklarını  bugüne kadar sürdürmüşlerdir. 
 
Foça’ ya yerleştikten sonra,1994 yılında Willi Weber Foça için Almanca  broşür bastırarak Almanya’da acentalara dağıtmıştır. Bununla yetinmeyen Willi Weber Almanya’ da bazı gazetelere , Foça’ nın tanıtımı için reklam, mülakat ve beyanat vermiştir. 
 
Foça tarihi ile derinden ilgilenen Willi Weber, Almanya’ da gittiği her kütüphaneden, Osmanlı imparatorluğu ve Foça’ nın geçmişi ile ilgili bilgi, belge, döküman, kitap toplamıştır. Osmanlı İmparatorluğu ve Foça’ nın geçmişi ile ilgili öğrendiklerini Almanya’ da basın yayın organları ile paylaşmıştır. 
 
Foça ile ilgili yapmış olduğu bu çalışmaların yanı sıra Foça ve civarında birbirinden güzel ve rengarenk olan kır çiçekleri resimlerini çekerek, her biri hakkında yazılar yazmış ve arşivlemiştir.  Arşivinde  Foça ve civarında bulunan kır çiçeklerinin resimleri mevcuttur.  Bugüne kadar resmini çekmiş olduğu kır çiçeklerinin sayısı 320 tür ve çeşide  ulaşmıştır. Foça kır çiçekleri ile ilgili elindeki arşiv % 95 ölçeğinde kitap olacak kadar zengindir. 
 
Sıkça çıkmış olduğu seyahatlerde, özellikle deniz kıyılarında, deniz ve salyangoz kabukları toplayarak dünya çapında büyük bir  “Deniz Kabuğu kolleksiyonu” yaratmıştır. En büyük arzusu bir gün kolleksiyonlarını  Foça’da sergilemektir.
Yıllardır Foça’ da sessiz sedasız, huzur ve mutluluk  içinde yaşayan Weber çifti, Foça’ ya geldiği ilk günde, Foça’ nın efsane  Karataş’ına bastıklarına inanmaktadırlar.
 
Willi Weber
img_8035.png
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894