• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 22 °C

Yenilenebilir Enerjiye Yönelin

Yenilenebilir Enerjiye Yönelin
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri / CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, TBMM’de görüşülecek olan Elektrik Piyasası Kanun
CHP’Lİ ALİ YİĞİT: “KAYIP KAÇAK BEDELİNİ VATANDAŞA YÜKLEYECEĞİNİZE YENİLENEBİLİR ENERJİYE YÖNELİN”
İzmir Haberleri / Manisa Haberleri / Aydın Haberleri / Denizli Haberleri / Kütahya Haberleri / Afyonkarahisar Haberleri / Uşak Haberleri / Muğla Haberleri / Ege Haberleri /
• CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, TBMM’de görüşülecek olan Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili Hükümete seslenerek “Kayıp kaçak bedellerini vatandaşa yükleyeceğinize yenilenebilir enerjiye yönelin” dedi.  
 
• Yiğit, Enerjide dışa bağımlılığın yüzde 75’ler düzeyinde olduğunu belirterek bunun azaltılması konusunda yapılan çalışmaları da önergeyle TBMM gündemine taşıdı.
 
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, TBMM’de görüşülecek olan Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair tasarının yargı kararlarına rağmen kayıp kaçak bedellerini vatandaşın omuzlarına yüklemeyi amaçladığını ve bu bedellerin oranlarını belirlemede EPDK’ya geniş yetkiler tanıdığını belirtti. Yiğit, tasarının faturasını düzenli ödeyen vatandaşların adeta cezalandırıldığını ve yargı kararlarını da by pass etmeyi amaçladığını vurguladı.
 
Öte yandan ülkemizdeki enerji açığının büyük bir oranda dışardan ithal edilerek sağlandığını ifade eden yiğit, bu durumun dış borç stoğunda ve cari açıkta büyük bir rolünün olduğunu belirtti. Hükümetin acilen yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık vermesi gerektiğini vurgulayan Yiğit, konuyla ilgili hazırladığı önergeyi de TBMM Başkanlığına sundu.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi:
 
“Ülkemiz enerji bakımından çok büyük oranda dışa bağımlı bir ülkedir. Bu durum 14 yıldır tek başına iktidarda olan AKP hükümetleri döneminde de artarak devam etmiştir. Şu anda enerjide dışa bağımlılık yüzde 75’ler seviyesine ulaşmıştır. Enerjide dışa bağımlılık, dış politika ve ekonomik anlamda da yaşanan sorunları önemli ölçüde tetiklemektedir. 2014 yılında enerji hammaddeleri ithalatına 54,9 milyar dolar ödenmiştir. Enerjide dışa bağımlılığa rağmen yatırımlarının üçte ikisine yakın kısmı ise henüz başlamamıştır. Oysa ülkemiz, çok zengin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeline sahiptir. Güneş, rüzgâr ve jeotermal kaynaklarının kullanılması ve üretime dönüştürülmesi halinde dışa bağımlılığın çok kısa sürede en aza indirilmesi mümkündür.   Yenilenebilir enerji kaynaklarının olası büyük ölçüde devreye girmesiyle, ekonominin en büyük sorunu olan dış ticaret açığı da, neredeyse tamamen kapatılmış olacaktır. Öte yandan yenilenebilir enerji kaynakları açısından İzmir büyük bir potansiyele sahiptir.” Bu bağlamda;
 
1. Ülkemizde yenilenebilir enerji kaynakları potansiyel olarak ne kadardır? Bu kaynakların bölgesel bağlamda dağılımı nasıldır?
 
2. Güneş, rüzgar, su ve jeotermal kaynaklarının etkin bir şekilde üretime dönüştürülmesine yönelik hangi adımlar atılmaktadır? 
 
3. Ülkemizde yerli kaynakların birincil enerji tüketimindeki yerinin yüzde 26 düzeyinde olduğu düşünüldüğünde, yenilenebilir kaynakların tam olarak üretime dönüştürülmesi halinde bu oran kaç olacaktır?
 
4. Halen doğalgaz, HES, Kömür, RES, jeotermal ve güneş enerjisi alanında üretim için dağıtılan lisans sayısı ne kadardır? Bunların bölgesel ve iller bazında dağılımı nasıldır? 
 
5. Alınan lisanslara rağmen doğalgaz santrallerinde yüzde 66,6, HES‘lerde yüzde 60,3, ithal kömürde yüzde 74,9, RES‘lerde yüzde 71,9’unda yatırımların gerçekleşmemesinin sebepleri nedir? Yatırımlara dönüşmeyen lisanslardan ne kadarı iptal edilmiştir?
 
6. Halen İzmir’de devam eden yenilenebilir enerji yatırımları nelerdir? Bunların yatırıma ve üretime dönüşümleriyle ilgili öngörülen takvim nedir?
 
7. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik teşviklerin arttırılması ve çeşitlendirilmesi konusunda bir düzenleme yapılacak mıdır? / EGE BASIN GRUBU
 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894