• BIST 9997.79
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İzmir 26 °C

Aliağa'da Amerikan Futbolu

Aliağa'da Amerikan Futbolu
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ALİAĞASPOR GAZETESİ / Sanayi kenti Aliağa ilk kez Amerikan Futbolu’na ev sahipliği yapacak. Son yıllarda giderek yaygınlaşan Amerikan Futbolu’na ilgi her geçen gün artarken Türkiye Amerikan Futbolu 2. Ligi A Grubunda ligler hafta

ALİAĞA’DA AMERİKAN FUTBOLU HEYECANI

TÜRKİYE AMERİKAN FUTBOL LİGİ’NDE MÜCADELE EDEN BOSTANLI SPOR İLE MESKİ SPOR ARASINDAKİ KARŞILAŞMA 4 ARALIK PAZAR GÜNÜ ALİAĞA’DA OYNANACAK.

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ ALİAĞASPOR GAZETESİ / Sanayi kenti Aliağa ilk kez Amerikan Futbolu’na ev sahipliği yapacak. Son yıllarda giderek yaygınlaşan Amerikan Futbolu’na ilgi her geçen gün artarken Türkiye Amerikan Futbolu 2. Ligi A Grubunda ligler hafta sonunda başlayacak. İlk hafta karşılaşmasında karşı karşıya gelecek Bostanlı Spor Kulübü ile Meski Spor Kulübü arasında oynanacak karşılaşma 4 Aralık Pazar günü Aliağa Belediyesi TOKİ Futbol Sahası’nda yapılacak. Karşılama Saat; 13,00’da başlayacak.

Başkan Eren’den davet

Amerikan futbolunun Türkiye’deki adıyla Korumalı Futbol’un son yıllarda Türkiye’de de giderek yaygınlaştığını belirten Aliağaspor Kulübü Başkanı Uğur Eren; “Hafta sonu ilk kez kentimizde Amerikan Futbolu oynanacak. Ülkemizde üniversitelerde başlayan korumalı futbol daha sonra yaygınlaşarak birçok takım kuruldu ve bugün federasyon bünyesinde, lig statüsünde mücadele ediyorlar. Aliağalı sporseverlerin de kentimizde ilk kez yapılacak Amerikan Futbolu’nu ilgiyle izleyeceğini düşünüyorum. Maçtan bir gün önce federasyon yetkilileri sahayı maça hazır hale getirecekler, takımlara maç günü tesislerimizi açacağız. Kendi açımızdan hazırlıklarımız tamam. Kentimizdeki tüm sporseverleri keyifli geçeceğini düşündüğüm bu karşılamayı izlemeye davet ediyorum.” dedi.

Türkiye’de Amerikan Futbolu

Türkiye Beyzbol, Softbol, Korumalı Futbol ve Ragbi Federasyonu bünyesinde faaliyetlerini sürdüren korumalı futbol takımları için ülkemizde “Türkiye Amerikan Futbolu” ismiyle 1. ve 2. Ligi bulunuyor. Şu an 1. ligde 8, 2. ligde ise 9 takım yer alırken pek çok üniversite takımı da Üniversiteler Ligi'nde mücadele ediyor.

Amerikan Futbolu’nun tarihçesi

1890'lı yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan Amerikan Futbolu, zaman içerisinde tüm dünyada ilgi ve beğeni ile izlenen bir spor dalı haline gelmiştir. Ülkemizde 1980 yılların sonunda bu spora başlayan ilgi, 1990 yılların başında Boğaziçi Üniversitesi'nin ilk Amerikan Futbolu takımı kurmasıyla artarak devam etmiştir. 2005 yılı itibariyle Amerikan Futbolu, Türkiye Beyzbol Federasyonu altına girerek resmi bir kimlik kazanmıştır. Bunun neticesi olarak 2005–2006 sezonu spor kulübü olan takımların mücadele edeceği bir lig niteliği kazanmıştır.

Amerikan Futbolu’nun genel kuralları

Amerikan futbolu temelde dayanıklılık, hız, güç ve esnekliğe dayanan bir strateji oyunudur. 91 metre uzunluğunda 40 metre genişliğinde çim zeminli bir sahada oynanır. İçi lastik dışı ise deriyle kaplanmış ortalama 400 gram ağırlığında oval bir top ile oynanır. 7 Hakem görev alır. Oyun oldukça sert olmasına karşın kullanılan ekipmanlar sayesinde oldukça güvenlidir. 11 kişilik takımlarla oynanır, oyuncuların amacı topu sahanın sonuna kadar taşımaktır. Bir hücum takımının 10 yarda (9.15 metre) ilerlemek için 4 hakkı vardır. 4 hakkını doldurmadan en az 10 yarda ilerleyen bir hücum takımının bir sonraki 10 yarda için 4 hakkı olur. Eğer bir hücum takımı 4 denemede 10 yarda ilerlemeyi başaramazsa topu rakip takıma bırakır. Hücum takımı ilerlemeye çalışırken savunma takımı da kendi oyunlarıyla karşısındaki hücum takımını durdurmaya çalışır. Rakibi durdurmak da atılan pası kesmek (ya da tutmak) veya topla koşan oyuncuyu düşürmek (ya da saha dışına itmek) şeklinde yapılır. Taşıyıcısı düşmeden yere düşen yere düşen top veya atılan bir sırasında henüz yere değmemiş olan top aktiftir. Yani bir savunma oyuncusu da bu topu yakalayabilirse hücum oyuncusu gibi ilerleme hakkına sahiptir. Bir Amerikan Futbolu maçı 15er dakikalık 4 çeyrek şeklinde oynanır. Şüre basketbolda da olduğu gibi durdurularak ilerlediği için bir maçın toplam süresi ortalama 2,5–3 saat kadardır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894