• BIST 10158.63
  • Altın 2471.061
  • Dolar 32.1553
  • Euro 34.9051
  • İzmir 13 °C

Kadınlar Seçiyor, Seçilemiyor

Kadınlar Seçiyor, Seçilemiyor
Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa Belediye Başkanı Aday Adayı Ömer Turgut Oğuz, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 74. yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajında kadınlara dünyada seçme ve

TURGUT OĞUZ: TÜRK KADINI 74 YILDIR SEÇİYOR, ANCAK SEÇİLEMİYOR""
Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa Belediye Başkanı Aday Adayı Ömer Turgut Oğuz, 5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 74. yıl dönümü nedeniyle yayınladığı mesajında  kadınlara dünyada seçme ve seçilme hakkı veren ilk ülkelerden birinin Türkiye olmasına rağmen, bu konuda kadınlara halen haksızlık yapıldığını belirtti. Oğuz, "Türkiye, dünyada kadınlara bu hakkı tanıyan ilk ülkelerden biri. Ancak buna rağmen bugün maalesef seçme ve seçilme alanında üçüncü dünya ülkeleri ile yarışıyoruz. Meclisteki kadın milletvekili sayısının sadece 50 olması ve temsil oranının % 10"nun  bile altında kalması, parlamentoda kadın temsil oranında Dünya 100.sü olmamız bunun en somut göstergesidir. Ülkemizde oy kullanan seçmen nüfusunun yarısı  kadın olmasına rağmen, kadın sayısı yönetimlerde hala yok denecek kadar az olması son derece üzücü ve düşündürücüdür. Türk kadınının hak ettiği yere gelebilmesi için, dayanışma içinde mücadele etmesi gerekmektedir, Ancak en büyük destekçileri, yardımcıları da toplumu yönlendiren, yönetenler ve bizler olmalıyız" dedi.
""Teminatı Laikliktir""
Mustafa Kemal Atatürk"ün eşit seçme ve seçilme hakkını, Milli Mücadele"de erkeklerle omuz omuza savaşmış olan kadınlara karşı bir sorumluluk olarak gördüğünün altını çizen Oğuz ""Cumhuriyet"in kurulmasının ardından önce halkın eşitliğini sağlayacak ve pekiştirecek inkılaplar gerçekleştirildi, sonrasında ise kadınların da politik süreçte yer almasının sağlandı. Demokrasinin en temel özeliği insanlar arasında fark gözetilmemesi ve bu temel ilkenin eksik olduğu toplumlarda demokrasiden bahsedilemeyeceğidir"" dedi. Ülkenin, din temelli devlet düzeninden, laik devlet düzenine geçişi sürecinde kadın ve erkek arasındaki eşitliğe çok önem verildiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa Belediye Başkan Aday Adayı Oğuz  ""Kadın ve erkek eşitliğinin laik devlet düzeninin bir gereğidir. Çünkü dine dayalı toplum düzeninde kadının ikinci plana itilerek eve hapsedilir, haklarından mahrum edilir. Laiklikten uzaklaşıldıkça demokrasinin işlerliği de ortadan kalkar.Türkiye laik devlet sistemini koruduğu sürece kadın hakları da korunacaktır” dedi.

""Aliağa CHP Örnek""
Türkiye"nin yerel yönetimlerdeki kadın temsil oranın  Türkiye Büyük Millet Meclisinde ki temsil oranından daha da kötü olduğunu  belirten Oğuz, Aliağa CHP"nin ise bu anlamda  örnek olabilecek durumda olduğunu belirtti. Oğuz ""Görünen o dur ki  kadınlarımız 74 yıldır seçiyor ancak seçilemiyor. Kadınların belediye ve ilçe meclislerinde temsil oranı sadece %2. 3 bin 215 belediye başkanının 18'i, 3 bin 208 il genel meclisi üyesinin 42'si, 34 bin 543 belediye meclisi üyesinin de 570'i kadınlardan oluşuyor. Avrupa Birliği ülkelerinde ise, seçimle gelen her 5 yerel yöneticiden 1"i kadın. Ancak küçük bir tesellimiz ise  kadınlara bu hakkı veren Cumhuriyet Halk Partisi"nin ilçemizdeki yerel parlamentodaki temsil durumudur. Aliağa Belediye meclisindeki 6 üyemizden 3"nün kadın olması bizleri mutlu etmekte ve Türkiye ölçeğindeki  üzücü rakamlara karşın ileriye umutla bakmamızı sağlamaktadır. Belediye  meclisinde grubumuzun % 50"sini bayanların temsil etmesi umarım ülkemiz için örnek bir model oluşturur"" dedi.

""Kadın Erkek Eşitliği Sözde Kalmasın""
Oğuz "" Kadınlarımız aldığı her görevi layıkıyla yerine getirmiştir, siyasette de öyledir.  Bugün az sayıdaki seçilmiş olan kadınların başarısız olduğu söylemek inandırıcı bir yaklaşım olmaz. Hatta çoğu zaman erkeklerden daha da başarılı olduklarını da görüyoruz.  Aydınlık ve güzel bir geleceğin en büyük pay sahibi olan kadınlarımıza 5 Aralık 1934 yılında verilen Türk kadınına genel seçimlere katılma, milletvekili seçme ve seçilme hakkının tekrar hayırlı olmasını diliyor kadın erkek eşitliğinin de sözde kalmamasını diliyorum"" dedi.  www.aliagamiz.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894