• BIST 10173.42
  • Altın 2435.967
  • Dolar 32.2582
  • Euro 34.9185
  • İzmir 21 °C

Özlem Şan Oğuz Kutlaması

Özlem Şan Oğuz Kutlaması
Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 75. yıldönümünü kutladı. 5 Aralık 1934 Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı

CHP ALİAĞA İLÇE BAŞKANI ÖZLEM ŞAN OĞUZHAN TÜRK KADININA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLİŞİNİN 75. YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

 

Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 75. yıldönümünü kutladı. 5 Aralık 1934 Anayasa değişikliği ile kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındığını belirten Oğuzhan 1935 seçimlerinde mecliste  kadın temsil oranı yüzde 4.5 iken bugün bu oran  yüzde 9 bile değildir. Hem bayan hem de siyasetçi  olarak bu durumu kabul etmemiz mümkün değildir. Ancak  CHP Grubu olarak yerel parlamentomuz olan Aliağa Belediye meclisinde  geçen dönem yüzde 50, bu dönem yüzde 40 olan kadın temsil oranımızın Türkiye"de ki tüm parlamentolara  örnek olmasını diliyorum” dedi.

 

ATATÜRK SAYESİNDE

Genç Türkiye Cumhuriyeti'nin her toplumsal kademesinde öncülük eden kadınlara ilk siyasal hakları, 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu ile verildiğini belirten İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan “1934 yılında Türk kadını milletvekili seçilme hakkını kazandı. O tarihlerde Avrupa ve Amerika'da kadınların böylesine çağdaş hakları henüz yok iken, Türkiye'nin Medeni Kanun'u aldığı İsviçre'de bile kadınlar seçme ve seçilme hakkı için 1971 yılına kadar beklemek zorunda kalırken Türk kadını, Atatürk hayattayken yapılan 1935 seçiminde ilk kez seçilme hakkını kullandı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi"ne 18 milletvekiliyle girdi. 5 Aralık 1934 gününün ertesinde, Mustafa Kemal Atatürk "Bu karar Türk kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir. Çarşaf içinde, peçe altında ve kafes arkasındaki Türk kadınını artık tarihlerde aramak lazım gerekecektir. Türk kadını evdeki medeni mevkiini salahiyetle işgal etmiş, iş hayatının her safhasında muvaffakiyetler göstermiştir. Siyasi hayatla belediye seçimleriyle tecrübe kazanan Türk kadını bu seferde milletvekili seçme ve seçilme suretiyle haklarının en büyüğünü elde etmiş bulunuyor. Medeni memleketlerin birçoğunda, kadından esirgenen bu hak, bugün Türk kadının elindedir ve onu salahiyet ve liyakatle kullanacaktır." şeklinde düşüncesini ifade ederek kadınlara hak ettiği verdiği değeri ortaya koymuştur"" dedi.

 

CHP GRUBU OLARAK BELEDİYE MECLİSİNDE  TÜRKİYE"YE ÖRNEĞİZ

1935 yılında TBMM'de 18 kadın milletvekili yer alırken 74 yıldır bu konuda hemen hemen hiç mesafe kat edilmemesinin üzücü olduğunu belirten Oğuzhan “TBMM"de şu anda 48 Kadın milletvekili bulunmaktadır ki bu oran yüzde 9 bile değildir. Kadın bir siyasetçi olarak bu durumun bir an önce değişmesi en büyük dileğimdir. Geçen dönem Belediye meclisinde CHP grubu olarak  kadın oranımız yüzde 50 iken bu dönemde yine Türkiye"ye örnek olabilecek düzeyde, belediye meclisindeki kadınlarımız oranı yüzde 40"tır”. Kadın temsil oranımızın Türkiye"de ki tüm parlamentolara  örnek olmasını diliyorum” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894