• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İzmir 15 °C

Ulusal Teknoloji Madalyası

Ulusal Teknoloji Madalyası
ABD’de teknoloji alanındaki en saygın ödül olan Ulusal Teknoloji Madalyası, zatürre, menenjit ve kan iltihabının da aralarında bulunduğu pnömokokal hastalıklara karşı

WYETH ARAŞTIRMA EKİBİNE PREVENAR AŞISI İÇİN ‘ULUSAL TEKNOLOJİ MADALYASI’

ABD’de teknoloji alanındaki en saygın ödül olan Ulusal Teknoloji Madalyası, zatürre, menenjit ve kan iltihabının da aralarında bulunduğu pnömokokal hastalıklara karşı geliştirilen konjuge pnömokok aşısı Prevenar’ın, halk sağlığı üzerindeki önemli ve olumlu etkileri göz önüne alınarak Wyeth’a verildi. Pnömokokal hastalıklar, her yıl dünyada 1 milyona yakın bebek ve çocuğun ölümüne yol açıyor.

Konjuge pnömokok aşısı Prevenar’ın keşfedilmesi, geliştirilmesi, üretilmesi sürecinde görev alan ve Dr. Ronald Eby, Dr. Velupillai Pruvanesarajah, Dr. Dace Madore ve Maya Koster’dan oluşan Wyeth Araştırma Geliştirme Ekibi, ABD’nin teknoloji alanındaki en saygın ödülü olan Ulusal Teknoloji Madalyası’yla onurlandırıldı.

Ödüle layık görülen konjuge pnömokok aşısı Prevenar® 0-2 yaş arasındaki bebekleri aşı serotiplerinin yol açtığı invazif pnömokok hastalığına karşı korumaya yardımcı olan ilk ve tek aşı olma özelliğini taşıyor. Streptococcus pneumoniae bakterisinin neden olduğu ve zatürre, menenjit ve kan iltihabının da aralarında bulunduğu pnömokokal hastalıklar, her yıl dünyada 1 milyona yakın bebek ve çocuğun ölümüne yol açıyor. Bu hastalıklar beş yaş altı çocuklarda aşıyla önlenebilir ölümün başlıca nedeni olarak gösteriliyor. (1)

Ulusal Teknoloji Madalyası, teknolojik yenilikler aracılığıyla halkın hayat standardına ve yaşam kalitesine kalıcı katkı sağlayan kişilere, ekiplere ve şirketlere veriliyor.

Wyeth Başkanı Bernard Poussot ödülle ilgili yaptığı açıklamada; "Bu ödül, bu seçkin bilim adamlarının başarısının yanı sıra bu aşının geliştirilmesinde Wyeth’in yararlandığı öncü bilimin somut bir kanıtıdır. Bu ödül aynı zamanda, gelecek yıllarda küresel toplum sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunacak Wyeth araştırma geliştirme ekiplerinin yetkinliklerinin en güzel örneğidir” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, konjuge pnömokok aşısı Prevenar’ın tüm dünyada öncelikli olarak ulusal aşı programlarına dahil edilmesi yönündeki tavsiye kararını Mart 2007’de duyurmuştu. (2)

Referanslar

1. Dünya Sağlık Örgütü. Haftalık Epidemiyolojik Rapor 2003; 14: 110-119

2. Dünya Sağlık Örgütü. Haftalık Epidemiyolojik Rapor, 2007 Vol. 82, 12 (Sayfa 93–104)

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894