• BIST 10071.28
  • Altın 2425.048
  • Dolar 32.2428
  • Euro 34.7943
  • İzmir 18 °C

Zeki Ateş'ten Açıklama

Zeki Ateş'ten Açıklama
ALİAĞA VİDEO HABER / Ak Parti Aliağa Gençlik Kolları, Danıştay 8. Dairesi'nin katsayı eşitliğini kaldıran düzenlemenin iptaline yönelik aldığı kararın eşitsizliğe sebep olduğunu belirterek tepkilerini İnsan

AK PARTİ ALİAĞA GENÇLİK KOLLARI KATSAYI EŞİTSİZLİĞİNİ İNSAN HAKLARI GÜNÜNDE PROTESTO ETTİ

ZEKİ ATEŞ “ İNSAN HAKLARI EŞİT HAKLARDAN GEÇER.”

ALİAĞA HABER / Ak Parti Aliağa Gençlik Kolları, Danıştay 8. Dairesi'nin katsayı eşitliğini kaldıran düzenlemenin iptaline yönelik aldığı kararın eşitsizliğe sebep olduğunu belirterek tepkilerini İnsan Hakları Gününde bir basın açıklaması yaparak duyurdular.

Danıştay 8. Dairesi'nin, Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) üniversite sınavına girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütülmesini durdurmasına ilişkin kararının insan hakları ile bağdaşmadığı ve eşitlik ilkesine uymadığı belirtilen açıklamada Danıştay"ın kendisi ile çelişen bir karara imza attığı ifade edildi.

GENÇLİK KOLLARI BAŞKANI ZEKİ ATEŞ “ KARAR EĞİTİM VE ÖĞRENİM HAKKINA VURULAN BİR DARBEDİR.”

Ak Parti Aliağa Gençlik Kolları Başkanı Zeki Ateş Danıştay 8. Dairesi"nin aldığı kararın Türkiye de eğitim ve öğrenim hakkına vurulmuş büyük bir darbe olduğunu söyleyerek “Yükseköğretim Genel Kurulu (YÖK) kamuoyunun da talepleri doğrultusunda 21 Temmuz 2009 tarihinde yaptığı genel kurulda yükseköğretime girişte katsayı puanı uygulamasını kaldırarak, 28 Şubat tarihinden bu yana süregelen bir haksızlığı ve adaletsizliği sonlandırmıştı. İstanbul Barosu başkanı “Eşitlik eşit insan arasında olur” tezini savunarak YÖK kararını Danıştay"a taşımış ve Danıştay 8. Dairesi Yüksek Öğretim Kurulu"nun (YÖK) üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oy birliği ile durdurmuştur.” Dedi.

Zeki Ateş 2547 Sayılı Yükseköğretim Yasası'nın 'Yükseköğretime giriş' başlıklı 45'inci maddesinde Yükseköğretim kurumuna girecek öğrencilerin ne şekilde o kurumlara kabul edileceğiyle ilgili gerekçelerin YÖK tarafından belirlenmekte olduğunu dile getirerek, “Danıştay 8. Dairesi kanunen YÖK"ün sorumluluğunda bulunan bir alana yetkisi dışında müdahale etmiştir. Danıştay 3 yıl önce katsayı konusunda YÖK"ün yetkili olduğu yönünde karar vermişti. Ankara Aydınlıkevler Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi İlknur Öztürk" ün katsayı düzenlemesinin iptali için başvurduğu dava Danıştay 8.Daire tarafından reddedilmişti. Daire"nin kararında 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu"nun ilgili maddeleri gereği yükseköğretim kurumlarına ortaöğretimi bitirenlerin nasıl gireceğinin MEB ile işbirliği yaparak YÖK tarafından saptanacağı ifade edilmiştir. Anayasa Mahkemesi pek çok kararında her yönü ile aynı hukuki durumda olanlar arasında eşitlik ilkesinin uygulanacağını belirtmiştir. Farklı yoğunluklarda aynı müfredata sahip ve aynı sınava girecek olan, aynı yapı tarafından sınav sonuçlarına göre üniversitelere yerleştirilecek olan düz liseler, meslek liseleri, Anadolu ve fen liseleri aynı hukuki durumlarından dolayı eşit bir uygulamaya tabi tutulmak zorundadırlar. Bununla birlikte anayasal bir hak olan eğitim ve öğretim hakkı sadece kişinin eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılmaması anlamına gelmeyip, verilen eğitim ve öğretimin niteliğine ilişkin, evrensel ve eşitlikçi bir standardı da öngörmektedir.” Diye konuştu.

ZEKİ ATEŞ “ ZULME VE ZALİME İNAT HAK VE ADALETİN TARAFINDAYIZ.”

Basın açıklamasında “Katsayı uygulamasının geri getirilmesi meslek liselilerde büyük bir üzüntüye yol açmıştır. Katsayı uygulamasına ilk geçildiği tarihte dahi kazanılmış haklar korunmamış, haklı beklentiye sahip bireylerin durumları hukuki koruma altına alınmamıştır.” Açıklamalarına yer veren Ak Parti Aliağa Gençlik Kolları Başkanı Zeki Ateş şöyle konuştu, “Geçmişteki ideolojik düzenleme ve bu düzenlemeden vazgeçmeyen Danıştay kararı, sosyal sınıflar oluşturmak gayesini de barındırdığı için eşitlik ilkesine ve eğitimde eşitliği vurgulayan uluslararası sözleşmelere tamamen aykırılık teşkil etmektedir. İdeolojik ve siyasi çıkarları için, meslek liselilerin çok küçük bir oranını teşkil eden imam hatiplileri engellemek için yüz binlerce meslek liselisini cezalandırmaktan çekinmeyen bu kararı toplumsal vicdana havale ediyoruz. Kanun yapma yetkisini elinde bulunduranları, derhal bir kanun değişikliği yapmaya ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 45. maddesine, katsayı eşitliğine dair açık bir hüküm eklemeye ve Danıştay engelini bertaraf etmeye davet ediyoruz. Yasaklarla, tabularla, bir yere varılamaz. Sorunlar ne kadar ertelenirse ertelensinler, er ya da geç isteyerek te olsa istemeyerekte olsa bu sorunlar ile yüzleşilecektir. Zulme rıza göstermeyeceğiz, zulümden yana olmayacağız, sessiz kalmayacağız, tarafsız olmayacağız, çünkü sessiz kalmak, tarafsız olmak; zulme destek olmaktır. Zulme ve zalime inat hak ve adaletin tarafındayız.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894