• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 17 °C

8.000 Ytl’ Yi Aşan Ödemeler

8.000 Ytl’ Yi Aşan Ödemeler
Bilindiği üzere 8 bin YTL'yi aşan ödemelerde mutlaka bankaların aracılığı şart ve ticari faaliyet gösteren işletmelerin yaptıkları ödemeler 8 bin YTL'yi aşıyorsa banka, katılım bankaları ya da posta teşkilatı tarafından yapılması

8.000 YTL’ Yİ AŞAN TAHSİLAT VE ÖDEMELER             

Bilindiği üzere 8 bin YTL'yi aşan ödemelerde mutlaka bankaların aracılığı şart ve ticari faaliyet gösteren işletmelerin yaptıkları ödemeler 8 bin YTL'yi aşıyorsa banka, katılım bankaları ya da posta teşkilatı tarafından yapılması gerekiyor. Diğer yandan ödemelerin yapıldığı da bu kurumlardan alınan belgelerle kanıtlanmak zorunda.

Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 320,323,324 ve 332 sıra numaralı Vergi Usul Yasası genel tebliğleri uyarınca 01.05.2004 tarihinden itibaren ticari ve mesleki faaliyet sahiplerinin ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden mal ve hizmet alımları için yapacakları 8.000 YTL’yi aşan tahsilat ve ödemelerini banka, katılım bankaları veya Türkiye Posta ve Telgraf Teşkilatı aracılığı ile yapmak ve bu kurumlar tarafından düzenlenmesi gereken belgeler ile kanıtlamaları gerekmektedir.

320 ve 323 sıra numaralı Vergi Usul Yasası genel tebliğleri ile uygulamanın ana hatları belirlenmiş, uygulamada bir dizi ödeme ve kanıtlama konusu ile ilgili duraksamalar ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda Maliye Bakanlığı konuya ilişkin olarak 324 sayılı Genel Tebliğ yayımlamıştır.

Buna göre yapılan satış ve/veya hizmet bedelinin 8.000 YTL’yi aşması halinde ödemenin yukarıda öngörüldüğü şekilde yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla artık ödeme miktarı ile ilgili miktar yerine fatura bedeli esas alınmaktadır. Bu nedenle faturada gösterilen meblağın 8.000 YTL’yi aşması halinde bu bedel banka, katılım bankaları veya posta idaresi aracılığı ile ödenecektir.

Söz konusu bedelin taksitler halinde ödenmesi durumunda her bir taksit söz konusu kurumlardan geçirilmek suretiyle kanıtlanacaktır.

İşletmelerin kendi ortakları ile diğer gerçek ve tüzel kişilerle olan ve herhangi bir ticari niteliği olmayan nakit hareketlerinde işlem tutarı 8.000 YTL’yi aşıyor ise bunlar da öngörülen kurumlar aracılığı ile ödenecektir. Aynı günde aynı mükellefe yapılan satış miktarı faturalara bölünmek suretiyle her bir fatura bedelinin 8.000 YTL’nin altında olması halinde uygulamada bu durum günlük olarak düzenlenen fatura tutarları toplamı dikkate alınmak suretiyle değerlendirilmektedir.

Belgelenme Zorunluluğunun Kapsamı

Tahsilat ve ödemelerin belgelenme zorunluluğu kapsamına; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın kendi aralarında yapacakları ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de yerleşik olmayan yabancılar hariç) mal veya hizmet bedeli olarak yapacakları tahsilat ve ödemeleri girmektedir.

Belgelenme Zorunluluğu Olmayan Ödeme ve Tahsilatlar

Genel ve Katma Bütçeli İdareler, İl Özel İdareleri, Belediyeler ile bunların oluşturdukları birlikler, Kanunla kurulan diğer kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan ya da bunlar tarafından kurulan ve işletilen işletmeler ile döner sermayeli kuruluşlar veya bunlara ait veya tabi diğer işletmeler tarafından yapılan ihale işlemlerine ilişkin yatırılması gereken teminat tutarları, belirtilen limiti aşsa bile bunlara ilişkin ödeme ve tahsilatların; banka, özel finans kurumları veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması zorunluluğu bulunmamaktadır

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894