• BIST 8897.39
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • İzmir 18 °C

Genç Bilim İnsanı Ödülleri 6. Kez Sahiplerini Buldu

Genç Bilim İnsanı Ödülleri 6. Kez Sahiplerini Buldu
Bilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından her yıl düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde

Bilim Kahramanları Derneği (BKD) tarafından her yıl düzenlenen ve farklı üniversitelerin rektörlerinin ev sahipliğinde gerçekleşen Genç Bilim İnsanı Ödülleri, altıncı kez sahiplerini buldu. Ülkemizdeki genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllere, bu yıl farklı il ve üniversitelerden 5 genç bilim insanı değer bulundu. 2017 Genç Bilim İnsanı Ödülleri, Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Bilim Kahramanları Derneği tarafından, her yıl farklı üniversitelerle gerçekleştirilen işbirliği ile verilen Genç Bilim İnsanı Ödülleri 6. yılında. Temel Bilimler ve Mühendislik alanlarına katkıda bulunan, ülkemizde bu alanların görünürlüğünün artmasına ve gelişmesine öncülük eden 38 yaşın altındaki, bilim insanlarına verilen ödüllerde bu yıl 5 Genç Bilim İnsanı, ödül almaya değer bulundu.

Genç bilim insanlarına kamuoyu önünde teşekkür ederek onları yüreklendirmek, geleceğin genç bilim insanlarına ilham vermek üzere verilen ödüllerin bu yılki ev sahipleri: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin ve Gebze Teknik Üniversitesi Kasım 2014 – Nisan 2018 Dönemi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün ve Antalya Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek oldu.

BEŞ GENÇ BİLİM İNSANI ÖDÜL ALDI

38 ilden 109 başvuru arasından seçici kurul tarafından yapılan değerlendirme sonucunda;Dumlupınar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Şen, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Hasan Şahin, İstanbul Teknik Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Mohammed Reza Nofar, Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Necip Atar, Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tolga Çukur 2017 Yılının Genç Bilim İnsanı Ödülleri’ni kazanan isimler oldu.

Başvuruları titizlikle değerlendiren ve bu yılın başarılı Genç Bilim İnsanları’nı belirleyen Seçici Kurul’da ise; TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emrah Kılıç ve Doç. Dr. Muhammed Fatih Demirci; Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, Prof. Dr. Arif Çağdaş Aydınoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nergis Arsu, Prof. Dr. Haydar Livatyalı, Prof. Dr. Vasfi Emre Ömürlü yer aldı. 5 bilim insanına ödülleri 15 Mayıs 2018 tarihinde Pera Müzesi Oditoryumu’nda düzenlenen törenle veridi. Sunuculuğunu ünlü oyuncu ve yönetmen Yosi Mizrahi’nin üstlendiği geceye bilim, iş ve sivil toplum alanından çok sayıda davetli katıldı.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir şunları söyledi: “Bilim Kahramanları Derneği olarak genç bilim insanlarına teşekkür etmek için altı yıldır ödül törenini düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sene de birbirinden değerli üniversite rektörlerinin ev sahipliğini yaptığı ödül töreninde bilim insanlarına teşekkür etme fırsatı bulduk. 2018’in ilk aylarında yaptığımız çağrı 23.000 bilim insanına ulaştı; aldığımız başvuruları bilime, bilimin yayılmasına ve bilimin toplumun yararına kullanılmasına katkı kriterleri üzerinden değerlendiren seçici kurul üyelerimiz 5 Genç Bilim İnsanını ödüle layık gördü. Genç meslektaşlarımın başarılarını yürekten kutluyorum.”

KANSER HÜCRELERİNİN ERKEN TEŞHİSİNDE NANOTEKNOLOJİYİ KULLANDI

Günümüzde artık popülerlikten zorunluluğa evrim geçirmiş olan konulardan biri de nanoteknoloji ve nanometre boyutundaki ürünlerdir. Dr. Fatih Şen de üniversitesindeki araştırmalarıyla bir yandan nanoteknolojiyi hayatımıza daha fazla entegre etmeye çalışırken bir yandan da lisans ve lisansüstü düzeyde nanoteknoloji konusunda deneyimli genç bilim insanları yetiştirmektedir. Dr Şen’in özellikle, kanser hücrelerinin erken teşhisine imkan verecek DNA esaslı biyoalgılayıcılar üzerindeki çalışmaları ve nanokatölizator üretimi çalışmaları, alanında ses getiren bilimsel araştırmalardır. Bilimin geliştirilmesi ve genç nesillere aktarılması konusunda Dumlupınar Üniversitesi’nde aktif olarak çalışan Dr. Şen, bu gayretlerinden dolayı ödüle layık bulunmuştur.

Doç. Hasan Şahin / İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

MALZEME BİLİMİNDE SANAL ORTAM VE LABORATUVAR EVRESİ BİRLEŞİYOR

Malzeme biliminin ilk evresi deneysel çalışmaların önden koştuğu, yeni malzemelerin laboratuvarda oluşturulduğu ve daha sonra teorik çalışmaların deneysel sonuçları açıklamaya çalıştığı bir dönemdi. Şimdilerde ise bilgisayar teknolojilerinin çok ilerlemesiyle, yeni malzemeler artık ilk önce sanal ortamda bilgisayarlarda geliştiriliyor ve daha sonra deneysel araştırmacılar bu varlığı öngörülen yeni malzemeleri sentezlemeye ve karakterize etmeye çalışıyorlar. Dr. Hasan Şahin, bu iki evreyi araştırma grubunda birleştirebilmiş ender bilim insanlarından. Dr. Şahin ve ekibi bir yandan nanometre boyutundaki yeni olası malzemelerin tasarımını yaparken bir yandan da bu tasarımları laboratuvarlarında deneysel olarak oluşturmaya çalışıyorlar. Dr. Şahin’in bu çalışmaları, tüm dünyadan da oldukça fazla ilgi çekmektedir. Bu yüzden Dr. Şahin bu yılki ödüllerden birini almaya hak kazanmıştır.

Yrd. Doç. Dr. Mohammed Reza Nofar – İstanbul Teknik Üniversitesi

GERİ DÖNÜŞÜMLÜ SÜPER HAFİF PLASTİKLE BİLİMİ ENDÜSTRİYE AKTARDI

Süper hafif ve gözenekli plastikler bilimin, tabii süngere verdiği cevaplar olarak görülebilir. Bu tür plastikler günümüzde paketlemeden, ayakkabı ve giysilerimize, bina ısı yalıtımından, ses yalıtıcı kaplamalara kadar çok farklı uygulamalara kadar hayatımızın her köşesine girmiş durumdalar.Genelde petrol kökenli bu malzemeler işlevlerinin sonunda çevre kirliliği de yaratabilmektedirler. Dr. Reza Nofar, mısır nişastasından veya şeker kamışından bu süper hafif plastiklerin üretilmesi üzerine araştırmalar yapmaktadır. Hem de, Dr. Nofar’ın geliştirdiği plastikler doğada çözünebilmekte ve yeniden doğaya geri dönebilmektedir.Dr. Nofar geliştirdiği ve patentlediği buluşları sayesinde bu tür plastiklerin çok daha kontrollü üretimini mümkün kılmış ve doğayı oldukça ağır bir yükten de kurtarmıştır. Bugün belki içinizde Dr. Nofar’ın geliştirdiği süper hafif gözenekli plastikleri giyenler veya taşıyanlar bile bulunabilir. Ödülü Dr. Nofar’a bilimin endüstriye aktarılmasından dolayı verilmiştir.

Doç. Dr. Necip Atar / Pamukkale Üniversitesi

NANOTEKNOLOJİK ARITMA ALANINDA ÖNE ÇIKAN ÇALIŞMALAR

Doç. Dr. Necip Atar, bor arıtma teknolojilerinden, çimento kimyasına, nanoparçacıkların nanoalgılıyıcılarda kullanılmak üzere üretiminden, tek katmanlı karbon yapılarının (grafen ve grafen oksit) yakıt pillerinde kullanımına kadar geniş bir yelpazede araştırmalar yapmaktadır. Yazdığı makaleler ile alanına ışık tutan Doç. Dr. Atar özellikle nanoteknolojik arıtma ve yakıt hücreleri konusundaki çalışmalarından dolayı ödüle layık bulunmuştur.

Doç. Dr. Tolga Çukur / Bilkent Üniversitesi

SİNİRBİLİM ALANINDA YENİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ İLE ERKEN TEŞHİS İMKÂNI

Doç. Dr. Tolga Çukur geliştirdiği manyetik rezonans kullanarak biyomedikal görüntüleme teknikleri ile canlı dokuda daha önce görüntülenemeyen bir çok alt bölgenin incelenmesini mümkün kılmıştır. Bu sayede sinirbilim alanında birçok yeni çalışmaya önayak olmuş ve yeni teorilerin geliştirilebilmesine imkân vermiştir. Doç. Dr. Çukur’un geliştirdiği teknikler mevcut benzer görüntüleme tekniklerine kıyasla tarama hızında 10 kat, görüntü çözünürlüğünde 4 kat ve doku kontrastında ise 100 kata kadar ulaşan iyileştirme sağlamıştır. Bu sayede kanser, vasküler ve nörolojik hastalıkların değerlendirmesinde yeni bir dönemi başlatmıştır. Doç. Dr. Çukur’un bu buluşları, GE Healthcare, Siemens ve Philips gibi dünyanın önde gelen MR üreticileri tarafından, uygulamaya aktarılmıştır.

Ayrıca, Doç. Dr. Çukur'un geliştirdiği teknikler dikkat eksikliği bozukluğu, Alzheimer, demans ve otizm gibi sinir ağlarındaki işlevsel bozukluklara dayalı hastalıkların erken tanısı ve tedavi takibini mümkün kılacaktır. Doç. Dr. Tolga Çukur bu çalışmalarıyla ödüle layık görülmüştür. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894