• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 21 °C

Hasan Eser Yazıyor

Hasan Eser Yazıyor
Az öncede dediğim gibi ben kimseyi suçlamıyorum sadece Foça ilçesinde 2002 yılında yapılan arıtma tesisi ile bugün İzmir de yapım aşamasında olan üç ayrı arıtma tesisinin maliyetleri arasında uçurum kafama takıldı !!!!

                                              KAFAMA TAKILDI

 

Değerli okuyucularım bugün lafı dolandırmadan konuya girmek istiyorum .Fakat bugün sizlerle paylaşacağım konu hakkında  biraz  zaman tünelinde geçmişe gitmek istiyorum Yok Yok öle çok uzağa değil 2002 yılına evet Yıl 2002  İzmir"in Foça İlçesine kesin rakamları bilmiyorum ama 2001 yılında Foça Belediyesinin , İspanya'dan 10 milyon 700 bin Euro tutarında bir kredi sağladığını gazetelerden okumuştum . her neyse   yaklaşık 20 trilyon  para harcanarak yapıldığı  iddia edilen   hatta ve hatta Euro ile ilk tesis Foça'ya diye basında haber bile olan Foça Arıtma Tesisi.  Bugünkü konumuz Ben böyle hayırlı işlerin yapılmasına vesile olan  ve yapan büyüklerimize her zaman hayır dualarımı eksik etmem. Bundan kısa bir zaman önce  yine böyle bir hayırlı haberi gazeteler de  okudum .

Haberde  İzmir Büyük Şehir Belediye Başkanı Sn Aziz KOCAOĞLU "nun basına verdiği müjdeli bir demeci yer alıyordu.Sn KOCAOĞLU  Gediz, Nif, Menderes ve Yarımada havzalarını kirlilikten kurtarmak amacıyla yatırım programına aldığı arıtma tesislerinin yapımına hız vererek ., üç tesisin birden ihalelerinin tamamlandığını müjdeledi. Okudum hayır dualarımı yine eksik etmedim. Fakat hani derler ya nereden nereye diye kafama takılan bazı konular oldu şimdi Sn KOCAOĞLU"nun müjdelediği haberde

tesis 1>(Bayındır ilçesi , Canlı,Yakapınar,Çıplakköy,Elifli,Fırınlı ve yakın yerleşim alanlarının atık sularını arıtacak 40 bin kişi kapasiteli günde 6 bin 912  metre küp su arıtacak  arıtma tesisini 4 milyon 975  YTL!!!!!! )

 tesis>2 (Bağyurdu, Armutlu,Ören , Yukarı ve Aşağı Kızılca  ve yakın yerleşim alanlarının atık sularının toplanıp arıtılması için 70 bin nüfuslu günde 12 bin 960  metreküp su arıtacak Arıtma tesisini  5 MİLYON 499 YTL ye!)

 VE SON OLARAKTA   yine İzmir Sığacık bölgesinde Sazlıgöl mevkiinde 50 bin kişi kapasiteli günde 10 bin 800 metre küp su arıtacak arıtma tesisini de 4 milyon 935 bin ytl yapılacağını yazıyor. Şimdi yapılacak olan tesislerin maliyetini bir toplayalım 4 milyon 975 +5 MİLYON 499 +4 milyon 935=15 milyon 409 bin YTL  Sonuç olarak  3 TANE ARITMA TESİSİ 15 milyon 409 YTL  Benim bu yapılacak olan tesislere ve maliyetlerine diyecek hiçbir sözüm yok. Benim anlamadığım konu yıl 2007 yılında  BU üç tane arıtma tesisi 15 milyon 409 YTL   mal olurken nasıl oluyor da  Foça ilçesine 2002 yılında tek bir arıtma tesisi 20 trilyon a yakın bir paraya mal ediliyor . Bakın bu konuda şunun altını çizmek istiyorum ben buradan kimseyi suçlamıyorum. Yalnızca bir vatandaş olarak bu konu hakkında bilgi almak istiyorum .

 2002 YILINDA Foça ilçesine yapılan arıtma tesisinin bugün kü yapılan tesislerden ne gibi bir farkı var acaba? lütfen  birileri bunu bana açıklasın . Benim aklıma ilk etapta kalite farkı geliyor ama fakat öbür yandan da düşünüyorum da  neredeyse  bugün  dört tane tesis yapılabilecek paraya Foça Belediyesi 1 tane tesis yaptırabilmiş. Hadi yine diyelim ki Foça artıma tesisi iddia edildiği gibi 20 trilyon a değil de misal 10 trilyona yapılmış olsun! Olsun olmasına da arada yine yarı yarıya fark çıkıyor Bugün  İzmir Büyük şehir Belediyesi 70 bin nüfuslu günde 12 bin 960  metreküp su arıtacak Arıtma tesisini  5 MİLYON 499 YTL ye mal ediliyor. .

Sevgili okuyucularım benim kafam karıştı. Zaten ben matematik işinden pek anlamam nasıl olsa bu konu hakkında gereken makamlar çıkıp gerekli bilgileri muhakkak vererek bizi aydınlatacaklarına inanıyorum . Az öncede dediğim gibi ben kimseyi suçlamıyorum sadece Foça ilçesinde 2002 yılında yapılan arıtma tesisi ile  bugün İzmir de yapım aşamasında olan üç ayrı arıtma tesisinin maliyetleri arasında uçurum  kafama takıldı !

                                                                                                           Hasan ESER /FOÇA

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894