• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İzmir 16 °C

Aliağa TOKİ Örnek Olacak

Aliağa TOKİ Örnek Olacak
ALİAĞA VİDEO HABER / İzmir’in Aliağa İlçesi’nde TOKİ tarafından yapılan konutlarını geç teslim aldıkları için zarara uğradıklarını beyan ederek dava açan konut sahiplerini Yargıtay 13. Ceza Dairesi haklı buldu. Aliağa da TOKİ’nin 2006 tarihinde başladığı

 
YARGITAY TOKİ MAĞDURLARINI HAKLI BULDU

TOKİ MAĞDURLARINI SEVİNDİREN KARAR

ALİAĞA VİDEO HABER / İzmir"in Aliağa İlçesi"nde TOKİ tarafından yapılan konutlarını geç teslim aldıkları için zarara uğradıklarını beyan ederek dava açan konut sahiplerini Yargıtay 13. Ceza Dairesi haklı buldu. Aliağa da TOKİ"nin 2006 tarihinde başladığı ve 16 ay süre içerisinde teslim etmeyi taahhüt ettiği 550 konutu geç teslim etmesi ile başlayan süreçte mağdur olduklarını iddia ederek dava açan konut sahipleri Yargıtay"ın verdiği lehte karar ile sevindi. Avukat İrfan Medet Akpınar tarafından TOKİ konutları önünde bir basın açıklaması yapan konut sahipleri dava açmayan diğer konut sahiplerine de çağrıda bulunarak haklarını aramalarını istediler. 38 konut sahibinin açtığı dava hakkında açıklama yapan Avukat İrfan Medet Akpınar “ Bu karar Türkiye de buna benzer davalar için emsal teşkil edecektir.” Dedi.

İrfan Medet Akpınar TOKİ"nin sözleşme gereği 16 ay içerisinde konutları teslim etmeyi taahhüt ettiğini ama 16 ayın bitiminden itibaren 18 ay gecikmeli olarak teslim yapabildiğini ve bu nedenle konut sahiplerinin mağdur olduğunu dile getirerek “ TOKİ teslim tarihinde konutları teslim etmediği gibi peşin ödemelerde de yüzde 20 gibi indirim yapacağını söylemiş ve konut hayali kuran insanlarda bir çok sıkıntı çekerek çeşitli bankalardan kredi çekti. Pek çok insan da ödemelerini bu şekilde kapattı. 2008 yılı içerisinde inşaatlar hala devam ediyordu. Verilen sözler yerine getirilmedi. Geçen süre zarfında konutlarını zamanında teslim alamadılar. Hem peşin almanın getirdiği bir mağduriyet hem de zamanında teslim alsalardı bu konutlardan elde edecekleri kira bedellerini de alamamış oldular.” Dedi.

Bu mağduriyetlerini telafi etmek amacıyla birleşen konut sahiplerinin birleşerek dava açtığını dile getiren Avukat İrfan Medet Akpınar “ Türkiye de böyle bir konuda emsal teşkil edecek bir dava konusu olmadığını ama haklılıklarını kanıtlayabileceklerini söyledik. Yargı süreci başladı. Aliağa Mahkemesi görevsizlik kararı verdi ve Tüketici Mahkemesi"nin davaya bakması gerektiği yönünde karar verdi. Biz Tüketici Mahkemesinde açmış olduğumuz davalar vardı ve biz yargı sürecini devam ettirdik. Tüketici Mahkemesi de burada henüz temerrüdün oluşmadığı ve daire satın alan kişilerin tazminat talep edemeyecekleri yönünde karar verdi. Yargı sürecini başlatan kişilere ve bize göre doğru bir karar değildi. Hakkımızı Yargıtay sürecinde aramak durumunda kaldık ve verilen kararın doğru olmadığı yönünde temyiz müracaatımızı yaptık.” Diye konuştu.

İRFAN MEDET AKPINAR “ YARGITAY EMSAL OLACAK BİR KARARA İMZA ATTI.”

Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin yerel mahkeme kararını bozma gerekçesinin karara çok güzel ışık tutacak şekilde olduğunu sözlerine ekleyen Avukat İrfan Medet Akpınar şöyle konuştu; “ Yargıtay 13. Hukuk Dairesi gerekçeli kararda aynen şöyle demiştir. " Sözleşmenin hükümleri birlikte değerlendirildiğinde dava konusu dairelerin 22.06.2006 tarihinden itibaren 16 ay içinde tesliminin taraflarca kararlaştırıldığı anlaşılmaktadır. Dairelerin teslim süresi sözleşmede belirtildiği için davalının ayrıca temerrüde düşürülmesine gerek bulunmamaktadır. Geç teslim halinde ayrıca kira parasının ödeneceğine dair hüküm bulunmasa dahi davalı geç teslimden kaynaklanan kira kaybını tanzimle mükelleftir." Bu karar emsal teşkil edecek bir karardır. Biz bu dava ile ilgili yaptığımız araştırmalarda buna benzer emsal bir karar bulamamıştık ama şimdi Türkiye de böyle bir karar var. Bundan sonra TOKİ den mağdur olan insanlara bu imkân açılmış durumda. Yargıya başvurmaları takdirde diğer mağdurlarda haklarını arama ve alma şansı bulabileceklerdir.”

SERVET POYRAZ “ İNANDIK, HAKLI OLDUĞUMUZU KANITLADIK”

İşçi emeklisi konut sahibi Servet Poyraz da yaptığı açıklamada 18 ay fazladan kira verdiklerini ifade ederek “ Biz zamanında teslim alsaydık 18 ay oturduğumuz eve kira vermeyecektik. Haklı olduğumuzu kanıtlamak için inandık ve mücadele ettik. Biz 38 kişi dava açtık ama şu anda 315 kişiden fazla dava açması gereken konut sahibi var. Onlar da bizim açtığımız davadan esinlenmeli ve dava açmalılar. Bizi emsal göstererek haklı olduklarını ispat edemezler. Herkesin tek tek dava açması ve bu süreci başlatması gerekiyor.” Diye konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894