• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 13 °C

Sevgili Somalılar,İşçi Arkadaşlarım

Sevgili Somalılar,İşçi Arkadaşlarım
Enerji sağlıklı bir ekonomik ve toplumsal gelişme politikasının en önemli dayanaklarından biridir. Ülkemizin enerji politikası diğer politikalardan ayrı düşünülemez.Ülkemiz iddia edilenlerin aksine enerji kaynakları açısından zengin bir potansiyele sahipt

Sevgili Somalılar,İşçi Arkadaşlarım

Enerji sağlıklı bir ekonomik ve toplumsal gelişme politikasının en önemli dayanaklarından biridir. Ülkemizin enerji politikası diğer politikalardan ayrı düşünülemez.Ülkemiz iddia edilenlerin aksine enerji kaynakları açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Bu kaynakların en başında ise KÖMÜR gelmektedir. Ancak, son yıllarda KÖMÜR üretiminde ve kullanımındaki yanlış politikalar yüzünden KÖMÜR üretimi hızla düşerek, yerini ithal kaynaklara bırakmıştır. Kendi öz kaynağımıza yapılan bu haksız uygulamadan dolayı ülkemiz doğal gaza bağımlı hale gelmiştir.Devlet, tüm enerji seçeneklerine açık olmalı, ancak enerji politikaları ulusal kaynaklarımıza öncelik vererek, kamu eliyle gerçekleştirilmelidir.

Çünkü ucuz, güvenilir ve sürekli enerji sağlanmasında temel sorumluluk devlete aittir. Ülkemiz, enerjide bağımsız ulusal çıkarların ve toplumsal yararın öncelik  politikaların hayata geçirerek, 2000 yıllarının enerji ihtiyacının " Öz kaynaklara öncelik vererek, en verimli ve ucuz, temiz, güvenilir, yeterli ve kesintisiz, zamanında ve ileri teknoloji kullanılarak, tüm atılımların" süratle hayata geçirmelidir.E.L.İ. yıllardır Türkiye kömür üretiminin büyük bir kısmını üretip, ekonomiye büyük katkıda bulunmuştur. Ancak son yıllarda yatırımsızlıktan  dolayı üretim hızla düşmüştür. İlçemize ciddi istihdam sağlayan kurumda işçi sayısı 6000'lerden 3000'lere düşmüş ve emek yoğunlu olan Kömür Ocaklarına uzun zamandır işçi alınmamıştır. Şimdi ise Soma'nın ve E.L.İ.nin geleceği olan Eynez Yeraltı ocağımız kapatılmak istenmektedir.  Kapatılma sebebi işçi yetersizliği olduğu söylenmektedir. Sokaklarda kahvehane köşelerinde binlerce genç iş gücünün  heba olduğu ilçemizde alınacak işçi mi yok? Yoksa işçi almak istediniz de Somalılar mı işe  girmedi?  Eynez Yeraltı ocağını kapatmak yerine Zonguldak'ta olduğu gibi yer altı ocağımıza Merkezi sınav dışında işçi aldırabiliriz. Çünkü merkezi sınav uygulanmayacaklar başlıklı yasa 2000 yılında yürürlüğe girip, resmi gazetede yayınlanmıştır."Yeraltı kömürü ve her çeşit maden filizlerinin çıkartılması, üretiminin beceri sahibi ve deneyimli kişilerce yapılma zorunluluğunun bulunması, işin ağır ve tehlikeli olması, üretimin yapıldığı yörede ikamet eden ve birbirini tanıyan kişilerin birlikte çalışmalarının önemli ölçüde iş güvenliği sağlaması gibi faktörler dikkate alınarak, Türkiye İş Kurumu'ndan önceden izin almak kaydıyla yer altı işlerinde çalıştırılmak üzere kömür ve maden ocaklarına işçi alınabilir" demektedir.Soma'nın ve E.L.İ.nin yarınlarının geleceği olan Eynez yer altı ocağımızın kapatılması, Soma'nın işsizlerine açık olan son yer altı ocağımızın da kapısının kapatılması anlamına gelmektedir. E.L.İ.nin açık ocak rezervinin azalması, önümüzdeki yıllarda işletmemizin  yer altı olarak çalışma zorunluluğunun olması dolayısıyla  Eynez kapatıldığında E.L.İ.nin de çok yakın zamanda  kapatılması anlamına gelmektedir. Zarar ettiği söylenen Eynez Karanlıkdere yeraltı ocağımızın neden zarar ettiğini sorgulamadan kapatılma kararı yanlıştır. Müessese Müdürlüğümüz her iki yılda bir yeni, projelerle bu ocakta doğru proje üretilemediği için kömür üretimi de yapamamıştır. Yıllardır yeraltında başarıyla üretim yapılmasına rağmen, son dört yıldır ise zarar ettiği için kapatılmak istenen bu yer altı ocağımızın bulunduğu havzada 280 milyon ton kaliteli ve ithalle rekabet edecek kömür rezervi mevcuttur. Karanlıkdere Eynez Yer altı ocağını kapatmak değil, karlılığın, verimliliğin, daha çok üretimin yapılabileceği daha ciddi projelerin yapılması gerekmektedir.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası

Ege Bölgesi Şubesi

Yönetim Kurulu

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Google'dan Seçim Portalı...20 Şubat 2014 Perşembe 20:10
  • Petrol İş'ten 1 mayıs Açıklaması30 Nisan 2013 Salı 19:46
  • Kazım Ulaş Sağlıkçıları Unutmadı09 Nisan 2013 Salı 14:41
  • Kazım Ulaş'tan Yıldönümü Kutlaması09 Nisan 2013 Salı 14:30
  • ADD’den 26 Ağustos Kutlaması26 Ağustos 2012 Pazar 20:41
  • Madeni Yağ Sanayicileri Derneği28 Nisan 2010 Çarşamba 19:48
  • Ege İhracatçı Birlikleri08 Nisan 2010 Perşembe 14:30
  • Tüpraş Genel Kurul Toplantısı26 Şubat 2010 Cuma 16:15
  • Petkim Genel Kurul Toplantısı18 Şubat 2010 Perşembe 12:19
  • Petkim Tedarik Anlaşması07 Aralık 2009 Pazartesi 23:22
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894