• BIST 8728.76
  • Altın 2241.165
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1608
  • İzmir 10 °C

Sigara Kemik Sağlığınızı Da Tehdit Ediyor

Sigara Kemik Sağlığınızı Da Tehdit Ediyor
Sağlığımızın düşmanı sigara, ortopedi alanında da kırıkların ve cerrahi işlemlerin iyileşmesi sırasında olumsuz

Sağlığımızın düşmanı sigara, ortopedi alanında da kırıkların ve cerrahi işlemlerin iyileşmesi sırasında olumsuz etkilerde bulunuyor. Konuyla ilgili merak edilenleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım açıkladı.

Birçok sağlık problemine sebep olduğu bilimsel olarak defalarca ispatlanan sigara bağımlılığı, ortopedi alanında da pek çok araştırmaya konu oluyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, “Teknolojinin gelişmesi ve bağlı olarak tıbbi kayıtların düzenli takip edilebilmesiyle sigaranın kemik kaynaması ve ortopedik cerrahi sonrası iyileşme üzerindeki negatif etkileri her geçen yıl daha fazla açığa çıkmaktadır.” dedi. 

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/SERKAN ACAR PROJELERİ http://www.serkanacar.net/

KIRIKLAR İYİLEŞMİYOR, CERRAHİLERİN ARDINDAN ENFEKSİYONLARA SEBEP OLUYOR

Kırık sonrası kemiğin ilgili bölgesinde kanlanma ve beslenme ihtiyacının arttığına dikkat çeken Op. Dr. Yıldırım, “Bu ihtiyaca cevap verilemediği takdirde ve hücre yenilenmesi geciktiğinde kırık bölgede kaynama yavaşlamakta ve kaynamama riski artmaktadır. Sigara alışkanlığı kan damarlarını tıkayarak hücre yenilenmesini geciktirmektedir.” diye belirtti.

Ortopedik cerrahilerden sonra da sigara kullanımının beklenen faydayı azalttığını belirten Enis Yıldırım, “Bu sebeple elektif diye gruplanan acil olmayan cerrahiler planlanırken hastanın sigarayı bırakması istenir ve hatta eğer bırakılamazsa cerrahi kararından vazgeçmek gündeme gelebilir.” dedi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Enis Yıldırım, “2018 yılında eklem artroplastileri ile ilgili dünyaca saygın bir bilimsel dergide yayınlanan rapora göre, sigara kullanımına devam edilmesi kalça ve diz protezi sonrası yara yerinde ve protez çevresinde enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Aynı rapordaki veriler sigara ameliyattan ne kadar uzun süre önce bırakılırsa yara ve protez enfeksiyonu riskinin o kadar azaldığını göstermektedir.” diye konuştu.

SİGARADAN KURTULMAK MÜMKÜN

Günümüzde sigara alışkanlığından kurtulmak için gerek psikolojik gerekse ilaç anlamında birçok farklı tedavi metodu bulunduğunu belirten Op. Dr. Enis Yıldırım, “Sigaranın sadece ortopedi alanında verdiği zararı düşünürsek, tüm vücudumuza verdiği zararın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Bu zararlıdan kurtulmanın hem olası cerrahilerin başarısını arttıracağını hem de hayat standartlarımızı yükselteceğini bilerek tıbbi yardım istemekten çekinilmemelidir.” diye belirtti. Konuyla ilgili doktorlara da büyük görevler düştüğünü belirten Enis Yıldırım “Her zaman genel geçer kurallara göre değil, hasta odaklı kararlar vermesi gereken biz hekimler sigara alışkanlığı konusunda son derece hassas davranmalı ve hastalarımızın bu tür alışkanlıklarını sorgulayıp gerekli tavsiye ve yönlendirmeleri çekinmeden aktarmalıdır.” şeklinde konuştu. /EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894