• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İzmir 14 °C

Sinemaya bir de bu gözle bakın…!

Sinemaya bir de bu gözle bakın…!
İsmail Çelik-Elif Baş / İZMİR (Ege Ajans)- “Çözümleme ve Örneklerle “Sinemada Görüntü Düzenleme” Sinemasal Kompozisyonun Temel Prensipleri”

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.  Nazım Ankaralıgil’in “Çözümleme ve Örneklerle  Sinemada Görüntü Düzenleme” isimli kitabı raflardaki yerini aldı. Sinemaya ilgisi olanlar için başucu kitabı olma niteliği taşıyan kitabın içeriğinde “ Sinemasal Kompozisyonun Temel Prensipleri, Çekim, Çerçeve Oranları, Işık ve Aydınlatma, Kamera Açıları ve Alan derinliği” gibi konular yer alıyor.

Yrd.  Doç. Dr. Ankaralıgil, “Elinizdeki bu kitap, sinemada görüntü düzenleme ile ilgili temel bilgileri içermektedir. Sinemasal kompozisyonun temel prensipleri, sinematografinin kural ve uygulamaları filmlerden alınan örnekler ve çözümlemelerle açıklanmaktadır. Bu çalışmada sinemanın görüntü yönüne odaklanmış olması nedeniyle görüntünün temel birimi olan çekimler ve her bir çekimdeki çerçevenin oluşturulması üzerinden ilerlenmektedir. Çekim bir sözcük ise sahneyi bir cümle ya da paragrafa, sekansı da bir bölüme benzetmek yanlış olmayacaktır. Bununla birlikte sahne, sekans ve kurgu filmin anlatı yönü ile ilgilidir. Bu nedenle sahne ve sekansların oluşumu, anlam bütünlükleri ve amaçları başka bir çalışma konusu olarak daha detaylı bir biçimde ele alınmalı, senaryo yazımı ve film kurgusu ile bağlantılı olarak incelenmelidir. Çözümleme ve Örneklerle Sinemada Görüntü Düzenleme kitabında, hareketli görüntünün başlangıç noktası olan çerçeveden başlanarak temel sinematografik teknik, yöntem ve kurallar açıklanmaya çalışılmaktadır. Sinema ile ilgisi olan herkesin ve sinemaseverlerin ilgi ile okuyacağını düşündüğümüz bu kitabın film yapımı ile ilgilenenler için de bir başvuru kaynağı olmasını ümit ediyoruz” dedi.

YRD. DOÇ. DR. NAZIM ANKARALIGİL KİMDİR?
İzmir’in Selçuk ilçesinde 1980 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. 1998 yılında lisans eğitimine başladığı İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nden 2002 yılında mezun oldu. Üniversite yıllarında özel sektörde başladığı çalışma hayatına önce İstanbul, ardından da İzmir’de sürdürdü. 2012 yılında Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve Sinema Anabilim Dalı’nda doktorasını tamamladı. Televizyon programları ve belgesel film projelerinde başta yapım, yönetim ve görüntü yönetmenliği olmak üzere çeşitli görevler üstlenen Yrd. Doç. Dr. Ankaralıgil, bu alandaki çalışmalarını Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nde sürdürüyor.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894