• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 24 °C

Yemen’deki insani kriz her geçen gün artıyor

Yemen’deki insani kriz her geçen gün artıyor
YAKLAŞIK 15 MİLYON KİŞİ TEMEL SAĞLIK İHTİYAÇLARINDAN YOKSUN

Son iki yıldır savaş nedeniyle zor günlerden geçen Yemen halkı, gıda yetersizliği ve sağlık sorunları nedeniyle hayatta kalma mücadelesi veriyor. Bu durumdan en fazla etkilenenler ise şüphesiz anne ve çocuklar. Yemen’de 2,1 milyonu çocuk 4 milyondan fazla insan akut beslenme yetersizliği yaşıyor. Sağlık tesislerinin ise sadece yüzde 45’i hizmet verebiliyor. Ekim 2016’dan beri 274 sağlık tesisi ya hasar görmüş ya da yok edilmiş durumda. Dünyanın dört bir yanına yardımlarını ulaştıran Yeryüzü Doktorları, Yemen’de yaraları sarmaya devam ediyor

Yemen Sağlık Raporu’ndan gelen rakamlar korkunç bir tabloyu gözler önüne seriyor. Yemen’de 2,1 milyonu çocuk 4 milyondan fazla insan akut beslenme yetersizliği yaşıyor. Neredeyse 462 bin çocuk şiddetli akut besin yetmezliği ve solunum enfeksiyonları ya da organ yetmezliği gibi yaşam tehdidi içeren sorunla karşı karşıya. Yemen’deki çocukların yüzde 40’ından azı aşılanmış durumda. Aynı zamanda besin yetmezliğinden muzdarip olan çocuklar zatürre, ishal, sıtma ve kızamık gibi bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasız. 

Sağlık Kümesi (Health Cluster) analizlerine göre önlenebilir ölüm nedenleri arasında bulaşıcı hastalıklar, annelik hastalıkları, doğum öncesi ve gıda koşulları ve bulaşıcı olmayan hastalıklar yer alıyor. Ölümlerin yüzde 50’si doğum öncesi ve gıda koşullarından, yüzde 39’u ise bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanıyor. Ekim 2016’dan bu yana 18 bin 848 şüpheli kolera vakasının tespit edildiği ülkede savaş koşulları sebebiyle günde ortalama 75 kişi ölüyor.

Sağlık tesislerinin ise sadece yüzde 45’i hizmet verebiliyor. Ekim 2016’dan beri 274 sağlık tesisi ya hasar görmüş ya da yok edilmiş durumda. Yaklaşık 14,8 milyon kişi temel sağlık ihtiyaçlarından yararlanmakta mahrumiyet yaşıyor. 8.8 milyon kişi ise hiç sağlık hizmeti götürülemeyen bölgelerde yaşıyor. Sivil ölümlerinin en büyük nedeni de anne ve çocukların rutin sağlık servisinden yoksun olmasından kaynaklanıyor.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Yemen’de Al-Mimdara, Al-Bassten, Al-Mulla, Al-Shab’ta olmak üzere 4 farklı bölgede beslenme sağlığı merkezi açan Yeryüzü Doktorları, yardıma muhtaç anne ve bebekleri beslenme krizine karşı tıbbi bir tedavi sürecine aldı. 2017 Ocak ayına kadar toplamda 14 bin 429 kişiyi muayene edildi. Muayene edilen hastaların 4 bin 394’ü beslenme programına alınan çocuklar iken, bin 268’i ise anne beslenme muayenesinden geçirilen kadınlardan oluştu.

Yaklaşık iki yıldır Yemen’de süren iç savaştan ötürü milyonlarca insanın halen açlık ve susuzlukla mücadele ettiğini dile getiren Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yahyahan Güney; “Yemen’de yaşanan insani krizin boyutları çok büyük ve ülkede milyonlarca insan, en önemlisi çocuklar bu çatışmalardan ciddi zarar görüyor. Birleşmiş Milletler, (BM) yaklaşık iki yıllık savaşın ardından açlık tehdidi altında bulunan Yemen'de 12 milyon kişinin acil insani ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için alarm verdi. Kriz uzun süre önce başladı. Bugünlerde ise etkileri ağır şekilde görülüyor. Yemen için desteklerin belli bir süre içinde sürekli olması gerekiyor. Yeryüzü Doktorları olarak biz de tüm hassasiyetimizle yardım çağrısı yapıyoruz. Savaşın başladığı ilk günden bu yana Yemen halkının yaralarını sarmaya çalıştık ve sarmaya da devam edeceğiz” dedi.

Tedavi edici ve koruyucu sağlık projeleriyle birlikte Yemen’e son beş yılda gıda ve eğitim desteği sağlayan bulunan Yeryüzü Doktorları, insanlık dramının yaşandığı bölgede yaptıkları yardımlara devam edecek.

Detaylı bilgi için www.yyd.org.tr web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894