• BIST 9390.51
  • Altın 4146.904
  • Dolar 38.744
  • Euro 43.3975
  • İzmir 28 °C

Aliağa’da Dogalgaz Krizi

Aliağa’da Dogalgaz Krizi
Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey Üyesi Adnan Saka, Türkiye’nin Doğalgaz arzındaki sıkıntılar nedeniyle Kocaeli ve Marmara bölgesindeki sanayi kuruluşlarına verilen doğalgaz arzının durdurulmasının, Türkiye’nin altern

Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey Üyesi Adnan Saka, Türkiye’nin Doğalgaz arzındaki sıkıntılar nedeniyle Kocaeli ve Marmara bölgesindeki sanayi kuruluşlarına verilen doğalgaz arzının durdurulmasının, Türkiye’nin alternatif kaynaklardan gaz tedarikini zorunlu kıldığını bildirdi.Kocaeli başta olmak üzere çeşitli yerlerdeki Sanayi kuruluşlarına doğalgaz verilmesinin durdurulması ya da azaltılmasının dikkate alınması gerektiğini hatırlatan Saka, “Türkiye’nin doğalgaz arzında bir sıkıntı yaşadığı bu kesintilerle anlaşılıyor. Hem ulusal arz güvenliği, hem ekonominin risklerden uzaklaştırılması,  hem de doğalgaz şebekesinin çeşitli noktalardan beslenebilmesi için alternatif doğalgaz temini sağlanmalı” dedi.

EGEGAZ, HEMEN DEVREYE ALINMALI

EPDK’nın son yaptığı toplantıda, Türkiye’nin 2006’da kullanacağı gaz kapasitesinin 30 Milyar m3 olarak belirlendiğini hatırlatan Aliağa Ticaret odası Başkanı Saka, “Aliağa’da 4 yıl önce 400 milyon dolara yapılıp, o günden beri atıl olarak bekletilen Sıvılaştırılmış Doğalgaz terminalinin mutlaka devreye alınması gerekiyor. EPDK, 2006’da 30 milyar m3 doğalgaz kullanılacağını belirtiyor. Bu kapasitenin üçte birini yani, 10 milyar m3’ü sisteme Egegaz sunabilecek kapasitede. Böylesi Alternatiflerin devreye alınarak ekonomide üreten, istihdam yaratan kuruluşlar risk ortamından uzaklaştırılmalı” dedi.

DOĞALGAZ’DA ARZ ALTERNATİFLERİ YARATILMALI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, Aliağa’da gazetecilere yaptığı açıklamada; “Türkiye, ulusal güvenliği ve ekonomiyi tehlikeye sokan böylesi enerji risklerinden uzaklaşmak için en kısa sürede alternatif projeksiyonlarını yaparak uygulamaya konmalıdır. 2001’de inşa edilen ama ithalat lisansı verilmeyen Egegaz terminalinin acil olarak ulusal sisteme entegre edilmesi gerekiyor. 10 milyar metreküp kapasiteli Egegaz Aliağa LNG terminali, sayın başbakanın çeşitli talimatlarına rağmen bugüne kadar ithalat lisansı alamayarak 3 yıldır atıl olarak bekliyor. Doğalgaz temininde yaşanmakta olan ve bugünkü güçlüklere ve gelecekteki muhtemel problemler düşünüldüğünde, Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliğinin riskli bir pozisyonda olduğu açıkça görülüyor” dedi.Saka; “Biran önce Egegaz gibi Katar, Mısır, Cezayir, Nijerya, Yemen, Umman, Avustralya, Endonezya ve Karaibler gibi doğalgaz arz noktalarından sıvılaştırılmış doğalgaz getirilerek ulusal doğalgaz sisteminde arz güvenliği sağlanmalı” dedi.

ALİAĞA’DA DURUM : ENKA ENERJİ SANTRALINA GAZ YÜZDE 50 VERİLİYOR

Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka kesintiler hakkında edindiği bilgileri de basın mensuplarıyla paylaştı. Saka, “BOTAŞ’ın doğalgaz arzında yaşanan sıkıntıyla birlikte ilk olarak ülkenin çeşitli yerlerindeki kesintili tarife kapsamında ilk olarak devre dışı kalacak doğalgazdan enerji üreten yap-işlet devret santrallerine dün gaz verilemedi. Ayrıca kesintisiz tarifeden gaz alıp üretim yapan özel enerji santrallerinin de gazı kesildi.  Aliağa Enka doğalgaz çevrim Santralına verilen doğalgaz ise yüzde 50 azaltıldı. Santral şu anda yüzde 50 kapasiteyle çalışabiliyor. Ancak doğalgaz boru hattının uzunluğu da dikkate alındığında bu santral, gazın basıncının düşüklüğünden dolayı bazı ünitelerini çalıştıramıyordu. Ancak bu kesintilerin daha da artacağını sanmıyorum.” Dedi.

BİLGİ:  ALİAĞA EGEGAZ LNG TERMİNALİ

Çolakoğlu Holding şirketlerinden olan Egegaz, İzmir'in Aliağa ilçesinde 400 milyon dolara dünyanın ikinci büyük LNG terminali olarak 1999’da kuruldu. Tesisin yapımı 2001’de tamamlandı. 36 metre yüksekliğinde 85 metre çapındaki tanklar, ileri düzeyde deprem teknoloji ile inşaa edildi. Tanklar 10 milyon dolar harcanarak deprem amortisörleri üzerine oturtuldu. Terminal, Türkiye'nin ilk özel LNG terminali özelliğini korurken, Sahip olduğu kapasite ile dünyanın en büyük 2'inci büyük LNG terminali durumundadır. İki tankın yıllık kapasitesi 10 milyar metreküptür. EPDK, 2006’da Türkiye’nin 30 Milyar m3 gaza ihtiyacı olduğunu belirlemiştir. Egegaz’ın kapasitesi, Türkiye'nin doğalgaz tüketiminin yüzde 30'una denk gelmektedir. İnşaatı tamamen Türk işçi ve mühendislik kadrosu tarafından gerçekleştirilen terminal, 400 milyon dolara mal oldu. Öte yandan 2001 yılında kurulan ve 4 yıldır atıl durumda bekletilen tesiste şu anda 65 kişi istihdam ediliyor. Tesiste her hangi bir faaliyet yapılmadığı halde çalışanların maaşları ve özlük haklarının aksatılmadığını ve geçen bu sürede personelin eğitilmesi için çalıştıkları kaydedilirken,  Tesisin faaliyete başladığında istihdamın artırılacağı belirtiliyor. Aliağa Ticaret odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye'nin 2001 yılında yaşadığı kriz ortamında böyle bir tesisin kurulduğunu belirterek tesisin bir kuruş devlet desteği alınmadan özel sektör eliyle yapıldığını dile getirdi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Özelleştirmeye Tepkiler07 Temmuz 2007 Cumartesi 17:01
  • Balık Su Ürünleri Fiyatları07 Temmuz 2007 Cumartesi 14:29
  • İnşaat Malzemeleri Fiyatlar06 Temmuz 2007 Cuma 09:21
  • A.Kenan Tanrıkulu Aliağa’da05 Temmuz 2007 Perşembe 16:27
  • Satılan Mal Geri Alınır26 Haziran 2007 Salı 23:26
  • 7,1 Milyar Ytl’lik Talep26 Haziran 2007 Salı 23:16
  • Akaryakıt Kaçakçılarına Operasyon19 Haziran 2007 Salı 11:43
  • Denizciler Aliağa’da Toplandı18 Haziran 2007 Pazartesi 23:09
  • Denizcilik Semineri Yapıldı22 Mayıs 2007 Salı 12:38
  • Doğaltaş İhracatı Artıyor21 Mayıs 2007 Pazartesi 22:30
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0533 557 8894