Prof. Dr. Konuk, "Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek, bitkisel bir molekül bulunması mümkün. Başarırsak, o kişi Alzheimer'a yakalanmayacak." dedi.
Milyonlarca insanın tedavisi ve henüz kesin bir tedavi mevcut olmayan Alzheimer hastalığıyla mücadelede Türk bilim insanlarından umut bir verici haber geldi. Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Programı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, yürüttükleri bir doktora programı hastalığını tetikleyen önemli bir çalışma yolunu keşfettiklerini ve bu süreci durdurabildiklerini duyurdu.
Hücredeki "toksik protein" üretimi nasıl durduruldu?
Prof. Dr. Muhsin Konuk, doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak ile yürüttükleri çalışmaların detaylarını paylaştı. Prof. Dr. Konuk, süreci şöyle anlattı:
"Alzheimer'a neden olan amiloid plaklarının oluşumunu inceliyorduk. zarda bulunan ve iyon kanalı olarak çalışan proteinler var. Bu kanallardan geçen iyonlar, hücre içinde asitlik durumu (pH) değişiyor. İşte bulik değiştiğinde, Alzheimer'a neden olan hücrelerin proteinimizde üremesi tetikleniyor. Biz çalışma, bu başlatan proteinin genini değiştirerek bunu nasıl önlenebileceğini ortaya koyuyor. Bu, metabolizmada yeni bir yolak çıkıyor."
Sıradaki hedef tedavi
Bu önemli hastalığın ardındandaki hedefin, bu mekanizmayı doğal olarak düzenleyecek bir yayılma olduğunu belirten Prof. dedi.
Genç bilim insanlara tavsiye…
Bu başarının ardında büyük bir sabır ve özverilik yattığını vurgulayan Prof. Dr. Muhsin Konuk, genç bilim insanlarına da önemli tavsiyelerde bulundu. Bilimin en özelliğinin ve usanmadan harcandığının altını çizen Prof. Dr. diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.