• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • İzmir 16 °C

Yabisak, Yazılım Ve Bilişim Firmalarını, Finansman Sağlayan Fonlarla Buluşturdu

Yabisak, Yazılım Ve Bilişim Firmalarını, Finansman Sağlayan Fonlarla Buluşturdu
YABİSAK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, İzmir’de yazılım ve bilişim ekosistemini geliştirmek için çalıştıklarını söyledi.

Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği’nin (YABİSAK) Endeavor Türkiye işbirliğinde  ESBAŞ Teknoloji Merkezi’nde düzenlediği  ‘Teknoloji, Yazılım, Bilişim Şirketleri Girişim Sermayesi Buluşmaları’nda teknoloji, yazılım ve bilişim şirketlerinin girişim sermayesi fonlarına ve ortaklıklarına yatırımda sağlanacak vergi avantajları anlatılırken, girişim sermayesi fonlarının ortaya çıkardığı başarı hikayelerinden örnekler verildi.

Toplantının açılışında konuşan YABİSAK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, İzmir’de yazılım ve bilişim ekosistemini geliştirmek için çalıştıklarını söyledi. Bunu sağlamak için sektörün en önemli 3 sorununa çözüm getiren uygulamaları hayata geçirdiklerini vurgulayan Dr. Faruk Güler, “ Sektörün en önemli eksikliklerinden biri finansal erişim. Bu toplantımızla onları destekleyen ciddi finansal kurumlarla bir araya getirdik. Oturumlardan sonra işbirliği imkanlarını geliştirmek için ikili görüşmeler yapılacak. Sektörün diğer önemli problemi de işletmelerin istediği yeterlilikte eleman bulamamasıdır. İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ile kurduğumuz işbirliği ile bu konuda da çözüm sunuyoruz. Yazılım ve bilişim firmaları buldukları yeni personel istedikleri bilgi seviyesinde olmadığı durumda, YABİSAK’ın  teminatı ile İZKA ile birlikte o personelin istenilen kalifiyeye getirilmesi için ihtiyaç duyulan eğitim sürecinin maliyetini karşılıyoruz. Ayrıca ihtiyaç duyulan yeni personel için 6 ay yoğun sertifika programlarına tabi tutmaya yönelik bir programın da hayata geçirilmesi için çalışıyoruz. Böylelikle, İzmir’de firmaların yeterli eğitim seviyesinde personel bulamama sorununun çözmüne yardımcı olmak için çalışıyoruz.” diye konuştu.

Dr. Faruk Güler, yazılım ve bilişim sektörünün finansmana ve kalifiye iş gücüne erişememenin yanında yaşadığı bir diğer sorunun da yeterli işbirliği imkanı bulamamak olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu: “ İzmir’de olsun, Türkiye genelinde, hatta yurt dışında olsun işbirliği arayışında olan firmalar derneğimizle iletişime geçsinler, ilişkilerimizi kullanarak onlara iletişim kanalları da açabiliriz. Dünyadaki tüm kümelenme dernekleri bir birleriyle yakın temasta oldukları için işbirlikleri konusunda önemli katkıları oluyor. Derneği kurmamızın bir amacı da yurtdışından işbirlikleri geliştirmekti. Bu toplantıyı da Endeavor Türkiye ile beraber düzenliyoruz. İzmir’i, Barselona gibi yazılım ve bilişim sektöründe Akdeniz çanağının yeni kümelenme merkezi yapmak için güçlü işbirliklerine ihtiyacımız var.”

“Yetenekler Kent Dışındaki Teknoparklara Gitmek İstemiyor”

Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Figopara Kurucu Ortağı Koray Gültekin Bahar da, teknoloji ile ilgilenen herkesin İzmir’e gelmek istediğini belirterek, İzmir’in en büyük teknoparkını Konak’ta yapılması önerisinde bulundu. Bahar, şöyle konuştu: “ Pandemide bir çok şirket otel kapatıp personelini orada çalıştırmayı düşündü. Teknoparkları ise götürüp kentin en ücra yerlerinde kuruyorlar. Genç yetenekler kentlerin dışında kurulan teknoparklarda çalışmak istemiyor. İzmir’in en büyük teknoparkı Konak’ın göbeğinde kurulmalı. Bizlerin çalışanlarımızı evlerde çalıştırmaya başladığımız bu dönemde kentin en ıssız yerlerindeki teknoparklara yetenekler gitmek istemiyor.”

“Buradaki girişimi büyüterek Barselona’yı yakalayabiliriz” 

Açılış konuşmalarının ardından YABİSAK Başkan Yardımcısı Bilgen Salih Narlı moderatörlüğünde düzenlenen ‘Teknoloji ve Bilişim Şirketlerine ve Girişim Sermayesi Fonlarına Yatırımlarda Vergi Avantajlarının Kapsamı ve Uygulaması’ başlıklı birinci oturumda konuşan Orient YMM A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Serhan Yıldırım ise, girişim sermayesi fonlarına ve ortaklıklarına yatırımlarda sağlanan vergi avantajlarını anlattı. Yıldırım, “ Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerinin, bir beyan yılında elde ettikleri gelirin yüzde 10’unu aşmamak ve toplamda da öz sermayenin yüzde 20’sini aşmamak kaydıyla, girişim sermayesi fonuna yatırdığı tutar vergiye esas alınmamakta. Bu da 1 milyon TL’lik tutarda 280 bin TL’lık avantaj sağlamaktadır” dedi. 

Logos Portföy Yönetim A.Ş. Genel Müdürü Berrin Önder ise, pandemi döneminde girişim sermayesi fonlarına ilginin arttığını belirterek, “Bizlerin yapmaya çalıştığı kaynakları profesyonel bir şekilde, geleceğine güvendiğimiz teknoloji ve şirketlere aktarmak, onların büyümesine katkıda bulunmaktır. Teşvikleri ve girişimleri değerlendirmek için fonlar ön plana çıktı. Devlet bu kanunu koyarak ekosistemi büyütüyor. Bizler de bu şirketler arasında işbirliklerini  kurarak ekosistemin büyümesine aracılık ediyoruz. İzmir bu konuda öncü olabilir. Yatırımcılar olarak İzmir’de büyük ilgi görüyoruz. Buradaki girişimi büyüterek Barselona örneğini yakalayabiliriz. Gençleri burada tutmayı başarmamız gerekiyor. Vergi teşviği olmasına rağmen bize gelen kaynakların henüz çok az olmasının farkındalık eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyorum” diye konuştu. 

Yatırımcıya Öneriler

YABİSAK Denetim Kurulu Başkanı Avukat Devrim Çukur’ın moderatörlüğünü yaptığı “Başarı Hikayeleri Işığında Girişim Sermayesi Fonlarına Erişim Şartları Ve Yatırım İmkanları” başlıklı ikinci oturumda ise Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Figopara Kurucu Ortağı Koray Gültekin Bahar, Letven Capital Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Başkaya, Collective Spark Başkan Yardımcısı Çağlar Urcan, 212 Genel Müdürü Numan Numan ve Alotech Partneri Korhan Erçin, firmaları özelinde girişim sermayesi fonlarına yatırımlarla ortaya çıkmış örnek başarı hikayelerini aktardılar. İkinci oturumdaki konuşmalarda yeni teknoloji alanında yatırım yapan girişimcilere şu önerilerde bulunuldu:

-Her şeyi doğru yapıyor ve kendinize inanıyorsanız yatırımcı kendiliğinden geliyor zaten.

-Yatırım yaptığınız fonun networkünü en iyi şekilde kullanın.

-Yatırım yaptığınız alanda rakibinizin ne yaptığını iyi takip edin. Onun başarı ve başarısızlıklarını iyi analiz etmek gerekir. Yatırımcının alanına çok iyi hakim olması ve organizasyonunu yönetme kapasitesine sahip olması gerekiyor.

-Hatalarınız için sürekli bahanelere sığınmayın ve savunmaya geçmeyin. Hatadan ders çıkarın ve ileriye bakın. Bu işi dünyada yapan var mı? Nerede hata yapmış, nerede başarılı olmuş? İyi analiz edin.  

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894