• BIST 9145.67
  • Altın 2324.383
  • Dolar 32.358
  • Euro 34.9476
  • İzmir 15 °C

Ekmeleddin İhsanoğlu Konya'da...

Ekmeleddin İhsanoğlu Konya'da...
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / Konya’yı ziyaret eden Türkiye’nin Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu İsrail’in Gazze işgali hakkında konuştu: “Heyecanlı söylemlerle kınam
EKMELEDDİN İHSANOĞLU KONYA'DA 
Foça / Aliağa Haber / Ege Hakimiyet Gazetesi / Demokrat Foça Gazetesi / Günaydın Ege / Alfa Tivi / 
Konya’yı ziyaret eden Türkiye’nin Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu İsrail’in Gazze işgali hakkında konuştu: “Heyecanlı söylemlerle kınamak yetmez, İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmalı” 
 
Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, seçim çalışmaları kapsamında Konya’yı ziyaret etti.
 
Havaalanında Şişli’nin eski belediye başkanı Mustafa Sarıgül tarafından karşılanan Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu vatandaşların oluşturduğu konvoy eşliğinde Birlik Parkı’ndan Cuma namazını kılacağı Kapu Camii’ne hareket etti.
 
Cuma namazının ardından cami çevresindeki esnafı ziyaret eden İhsanoğlu daha sonra Mevlana Müzesi’ne geldi. Müzeyi gezen Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu çıkışta basın mensupları ve halka hitap etti.
 
Konuşmasına “Hak âşıklarının kâbesine geldik” diye başlayan İhsanoğlu, Mevlana’nın “Buraya eksik gelenler, bu mekânda olgunlaşırlar” sözünü hatırlatarak “İşte biz buraya bu anlayışla, eksiğimizi bilerek, kemale ermek için geldik” dedi. 
 
Yakınlardaki Ekmeleddin Mescidi’ni göstererek “Bu ad nereden geldi diye soranlara cevabımdır. Mevlana’nın çağdaşı Tabib Ekmeleddin burada yaşadı” diyen İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı yarışının en yüce makam için olduğunun altını çizdi. 
 
“Hedef birlik, beraberlik, dirlik olmalı” diyen İhsanoğlu, Ortadoğu’da yaşananlara gönderme yaparak “Etrafımızdaki devletler bölünüyor, insanlar çatışıyor. Binlerce insan öldürülüyor, milyonlar mülteci oluyor. Fitne fesattan uzak durmalı, birliğimizi, beraberliğimizi korumalıyız. Bin yıldır bu topraklarda bir ve beraber yaşıyoruz. Bundan sonra da böyle olacak” dedi.
 
Boynundaki kefiyeyi gösteren İhsanoğlu, “Boynumda iki şal var. Birini namazdan çıkarken Filistinli kardeşlerimiz verdi. Diğerini de Hazreti Mevlana’nın ahfadından çelebiler verdiler. Bu iki sembolü boynumuzun etrafında, kalbimizin üzerinde taşıyoruz. Diliyoruz ki, Mevlana Celaleddin Rumi’nin, âşıkların kâbesi olan bu mekânındaki sulh ve huzur Filistin’e, Gazze’deki kardeşlerimize geçsin. Hunharca, gaddarca, zalimce süren bu zulüm bitsin. Dünya da bunu görsün” ifadelerini kullandı. 
 
İsrail’in Gazze işgaline değinen İhsanoğlu, “Haberi aldığımda NTV’deki canlı yayındaydım. Orada da sordular, ‘ne yapılmalı’ diye. Bu konuda iki yol vardır. Birincisi kilitli yol, yani Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’dir. Konsey’deki vetolardan dolayı İslam dünyası oradan karar çıkaramıyor. İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri iken başka bir yol buldum. Yine BM’ye bağlı, Cenevre merkezli İnsan Hakları Komisyonu var. İİT devletlerinin orada önemli sayıda sandalyesi var. 2009 yılında İsrail aynı katliama giriştiğinde ben bu komisyondan karar çıkarttım. Bu karar meşhur Goldstone Raporu’dur. İsrail’in işlediği savaş suçları tarihte ilk kez bu raporda delilleriyle birlikte ortaya konmuş, tespit edilmiştir. Biz bu raporu BM’ye götürüp orada da kabul ettirdik” dedi.
 
İhsanoğlu sorunun çözümünün yine bu yöntem olması gerektiğini vurguladı. “İsrail’in suçüstü yakalandığı tespit edilmelidir” diyen İhsanoğlu, “Filistin, Birleşmiş Milletler üyesidir. Dolayısıyla Filistin’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gitme hakkı vardır. İslam ülkeleri bu süreci desteklemeli, İsrail Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakimlerinin önünde hesap vermelidir. Sırf heyecanla suçlamak, kınamak yetmez. İsrail’i elbette suçlayacağız, katil diyeceğiz, gaddar diyeceğiz ancak bunları söylemekle sorunu çözmüyoruz. Çözüm; uluslararası gücün kullanımındadır” ifadelerini kullandı. 
 
İhsanoğlu, Konyalıları Kızılay, Diyanet Vakfı ve diğer hayır kurumları aracılığıyla Filistinlilere yardım etmeye çağırdı. 
 
Seçim yarışının ilerleyişine de değinen Cumhurbaşkanı adayı Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, tüm adayların milletin önünde vaatlerini açıklaması gerektiğini vurguladı. 
 
“Üç adaydan seçeceğiniz kişi hepimizin cumhurbaşkanı olacak” diyen İhsanoğlu, ‘Sorun yaratan değil, sorun çözen bir cumhurbaşkanı’ vaadini tekrarladı. 
 
“Biz memlekette istikrarın devamını, huzurun tesisini istiyoruz. Kutuplaşma istemiyoruz” diyen İhsanoğlu, cumhurbaşkanlığı seçiminin yerel seçimler ve genel seçimlerden çok farklı olduğunu, 10 Ağustos’ta herkesin sandık başına giderek gönlünden geçen adaya oy vermesi gerektiğini vurguladı. 
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894