• BIST 8737.87
  • Altın 2236.233
  • Dolar 32.3361
  • Euro 35.1035
  • İzmir 13 °C

Otomobiller Giderek Elektronikleşiyor

Otomobiller Giderek Elektronikleşiyor
OTOMOBİLLERİN GİDEREK “ELEKTRONİK CİHAZLAŞTIĞININ” FARKINDA MIYIZ?

Otomotiv tedarik sanayi ihracatının yüzde 70’ini temsil eden ve sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan TAYSAD, Bursa’da toplandı. Bursa’daki üyelerin bir araya getirildiği toplantıda, otomotiv sektörünün geleceğine ışık tutacak sunumlar yapıldı. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 150 yıl kadar önce “mekanik” birer cihaz olarak doğan otomobillerin nasıl elektronik cihazlara dönüşmekte olduğunu anlattı.

TAYSAD, geçtiğimiz günlerde geleneksel üye toplantılarından birini daha gerçekleştirdi. Bursa’daki otomotiv üreticileri ile bir araya gelen TAYSAD Başkanı Alper Kanca, ‘Tasarım-Teknoloji-Tedarik gücüyle dünyada ilk 10’ hedefi kapsamında yurt içi ve yurt dışında düzenledikleri etkinlikler hakkında bilgi verdi. Yurtdışında Türkiye algısının güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Kanca, “Biz TAYSAD olarak Türkiye’nin mevcut ülke algısını kuvvetlendirmek ve ülkemize yeni yatırımlar çekmek için yurtdışındaki temaslarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda sık sık küresel ana sanayi firmalarıyla bir araya geliyoruz” dedi.

TAYSAD’ın organize ettiği konferanslar hakkında da  bilgi veren Kanca, “Düzenlediğimiz konferanslar özellikle de uluslararası olarak nitelendirdiklerimiz know how paylaşımı açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca bu tür konferanslarla sosyal ağların genişletilmesine de imkan sağlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Aftermarket Konferansımızı tamamladık; sırada IAEC’17 Otomotiv Mühendisliği, Yetenek Yönetimi ve Bakım Konferanslarımız var” dedi.

Bursa’daki buluşmada, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün de, otomotivde değişen trendler ve Y kuşağının etkileri hakkında bilgi verdi. Y kuşağının ihtiyaçları doğrultusunda araç içerisindeki elektronik aksamında da artması gerektiğini ifade eden Haydar Yenigün, “Araçların içindeki elektronik miktarı bugün itibariyle yüzde 30. Bundan 10 yıl önce neredeyse yoktu. Bu demektir ki 2030’da bir aracın içindeki yazılım ve elektronik miktarı yüzde 60 olacak. Yani insansız araç teknolojileri önümüzdeki dönemde büyük bir öneme sahip olacak. Akıllı telefonlardaki uygulamalar artık araçlarda da olacak. Bugün Ford’un yaptığı araçlarımızın içerisindeki sistemler de açık inovasyona imkan veren, belki sizin de kendi geliştirdiğiniz aplikasyonları ekleyebileceğiniz bir hale geldi. Artık software mühendisliği gelişiyor” şeklinde konuştu.

Y JENERASYONUNUZ YAKALAMAMIZ LAZIM.

Yenigün, “Önümüzdeki dönemin üretim sistemi mevcuttakinden çok daha farklı olacak. Konvansiyonel yöntemlerle iş yapmaya devam edilmeyecek. Gelecek Y jenerasyonunun istediği gibi olacak, bizim istediğimiz gibi değil. Onun için Y jenerasyonunu yakalamamız lazım” dedi.

OTOMOTİV TEDARİK SANAYİ 4’ÜNCÜ BÖLGE İMKÂNLARINDAN YARARLANABİLİYOR

Toplantıda konuşan T.C. Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Daire Başkanlığı Dış Ticaret  Uzmanı Alper Kürşad Alkan ise otomotiv tedarik sanayi sektörü temsilcilerine yararlanabilecekleri teşvik paketlerinden bahsetti. “Yatırım teşvik sistemi 2012 yılında revize edildi” diyen Alkan, “Artık otomotiv tedarik sanayi, Türkiye’nin neresinde olursa olsun eğer İstanbul dışındaysa 4’üncü bölgelerde sağlanan tüm imkânlardan yararlanabiliyor. Bu imkanları şöyle sıralayabiliriz: Yatırımlarınızın yüzde 30’unu kurumlar vergisine indirebiliyorsunuz. 6 yıl kadar iade istihdamınıza sigorta prim işveren hissesi desteği sağlanıyor. Yatırım yeri hissesi eğer ilin valiliği tarafından uygun görülüyorsa sağlanıyor. TL kredilerde 4 puan döviz kredilerde 1 puan faiz desteği sağlanıyor. 4’üncü bölgede ya da diğer bölgedeyseniz destekler daha fazla olduğu için kendi bulunduğunuz bölge desteklerinden faydalanabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Kullanılan teşviklerin oranlarından da söz eden Alper Kürşad Alkan, “Otomotiv sektöründe son dönem verilen teşvik istatistiklerine baktığımızda aslında 2012 yılından 2017 yılına doğru bir artış var. Teşvik oranları 2012-2016 arasında yatay seyirde giderken 2017 yılı ile beraber yükselişe geçmiş” dedi.

Son olarak teşvik süreçlerinin nasıl ilerlediğine değinen Alkaş, şunları söyledi:

“Bu aslında bürokratik bir süreç değil. Başvuru sonrası uzmanların incelemeleri sonucu onayına dayanan bir prosedür yok. Burada bir başvuru mekanizması yok. Ya firmanın direkt davet edilmesi ya da belli bir konuda çağrıya çıkılması gerekiyor. Örneğin Türkiye’de yılda 200 milyar dolar MR cihazları için teşvik veriyoruz. Yine burada da bazı kriterler var. Örneğin yatırım tutarının 100 milyon civarında olması gerekiyor.”/ EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894