• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • İzmir 17 °C

Yerel Yönetimde Yapay Zeka Dönemi

Yerel Yönetimde Yapay Zeka Dönemi
Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yerel yönetim, kent sakinlerinin halka açık alanlarla ilgili sorunlarına çözüm

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da yerel yönetim, kent sakinlerinin halka açık alanlarla ilgili sorunlarına çözüm bulmak için, KPMG’nin geliştirdiği ‘Denetimli Yapay Zeka’ modelini kullanmaya başladı

Geçtiğimiz yıl Hollanda’daki okullarda daha adil ve eşitlikçi bir öğrenci yerleştirme sistemi oluşturulması için pilot yapay zeka uygulamasını hayata geçiren KPMG, bu kez de geliştirdiği ‘Denetimli Yapay Zeka’ modelini, Amsterdam Belediyesi’nin hizmetine sundu.

ALİAĞA HABER/ ALFATİVİ/SERKAN ACAR PROJELERİ https://www.facebook.com/serkanacarorg

KPMG’nin O’Neil Risk Danışmanlığı ve Algoritmik Denetim (ORCAA) şirketiyle ortaklaşa geliştirdiği yapay zeka modeli, Amsterdam Belediyesi’nin mevcut dijital hizmetini değerlendirmek ve denetlemek amacıyla kullanılıyor. Amsterdam’ın halka açık alanlara yönelik sorun yönetim sistemi, kent sakinlerinin sokaklardaki çöpler gibi sorunları için hizmet taleplerini internet üzerinden göndermelerine olanak tanıyor. Sistem, sorun tipini ve hangi belediye biriminin konuyla ilgilenmesi gerektiğini belirliyor.

KPMG’nin ‘Denetimli Yapay Zeka’ modeli, makine yanılgısı kaynaklı potansiyel riskleri ortadan kaldırmak amacıyla kullanılıyor.

‘GÜVENİLİRLİK BİRİNCİ ŞART’

KPMG İş Ortaklıkları Fonksiyon Lideri Dr. Yasemin Yücel Karasu, “Toplum, yapay zeka teknolojilerinin aynı anda her yerde olabilme özelliği nedeniyle, bu teknolojilerin güvenilir ve etik olmasını istiyor. Dijital dönüşüm sürecindeki pek çok işletmenin yöneticileri, şirketleri bünyesinde karar üreten analitiğe güven duymuyor. Yapay zeka teknolojisi alanında çalışan firmaların, ürettikleri sistemler tarafından alınan kararların güvenilirliğini birinci öncelikleri haline getirmeli” diye konuştu.

Karasu, KPMG’nin teknoloji riski ve yönetişimi alanındaki deneyimi sayesinde, algoritma inceleme sürecinin kalitesinin yükseleceğini vurguladı. Karasu, KPMG Türkiye olarak, Amsterdam’da uygulanana benzer projeler gerçekleştirdiklerini de sözlerine ekledi.

KPMG’nin “Denetimli Yapay Zeka” AI ürünü, strateji, uygulama ve geliştirme adımlarını kapsayan yapay zeka geliştirme döngüsü boyunca şirketlere yol göstermeye yardımcı olacak bir model kullanıyor. Bu model, işletmelere daha iyi sonuçlar vermesi için gerekli olan metodoloji ve araçlarla tavsiye edilen denetimleri içeriyor:

Yapay zeka yönetişimi - temel özellikler:

•Model, yenilik ve esnekliğe engel olmayacak şekilde, yapay zeka çözümlerinin yapılandırılması ile bu çözümlerle performanslarının sürekli gözetim ve denetimi için kriterler tasarlayıp yerleştiriyor.

Yapay zeka değerlendirmesi - temel özellikler:

•Model, etkin yapay zeka denetimi için kurumsal hazırlıklılık tespiti amacıyla, yapay zeka çözümlerinin hata incelemelerini ve denetim ortamlarının risk değerlendirmelerini yürütüyor.
•Model, yapay zekanın yapısal sorunlarını (bütünlük, açıklanabilirlik, doğruluk ve hız) ele almaya yardımcı olmak üzere, işletme için kritik önemdeki algoritmaları sınamakta kullanılacak metot ve araçları sağlıyor, test denetimlerini devreye alıyor ve yapay zeka programlarının tasarım, uygulama ve işletimini denetliyor.

ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR

Amsterdam Belediyesi’nin KPMG ile birlikte yürüttüğü yapay zeka projesinin etik ilkeleri, Amsterdam Üniversitesi’nde görevli bilim insanlarınca belirlendi. Proje, Amsterdam Belediyesi’nin yakın zamanda Barcelona ve New York yerel yönetimleriyle birlikte kurduğu “Dijital Haklar için Kentler Koalisyonu”na da örnek oluşturuyor /EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894