• BIST 8718.11
  • Altın 2247.132
  • Dolar 32.3242
  • Euro 35.1624
  • İzmir 7 °C

Deprem fobisi, depremi yaşamadan da oluşabilir

Deprem fobisi, depremi yaşamadan da oluşabilir
Düzce’de dün meydana gelen deprem, özellikle depremi yaşayan kişilerde panik ve korkuya neden oldu.

Düzce’de meydana gelen deprem, özellikle depremi yaşayan kişilerde panik ve korkuya neden oldu. Depremde kişilerde kaygı ve anksiyeteye neden olan durumun bilinmezlik olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, özellikle deprem konusunda kişinin kendini çaresiz hissetmesi ve ne yapacağını bilememesi durumundan dolayı tedirginlik yaşadığını söyledi. Deprem fobisinin depremi yaşamadan da oluşabileceğini belirten Taşkın, işe gidememe, evde duramama, eski binalara girememe ve uyku düzeninin bozulması gibi belirtilerin olması halinde bir uzmana başvurulmasını tavsiye etti.

Düzce’de dün meydana gelen panik ve korkuya neden olan depremin fiziksel yıkıma yol açmasının yanı sıra psikolojik yıkıma da neden olabilen bir doğal afet olduğunu söyleyen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Depremde kişilerde kaygı ve anksiyeteye neden olan durum bilinmezliktir. Çünkü kişiler depremin ne zaman ne şekilde ve nerede olacağını ön göremez. Bundan dolayı bu konuda ne yapacağını bilemediği için kendisini çaresiz hissedebilirler. Bu noktada deprem psikolojisi devreye girmektedir. Deprem psikolojisi, kişinin kendini çaresiz hissetmesi ne yapacağını bilememesi durumundan dolayı tedirginlik yaşamasıdır. Burada belirsizlik, insanların genel olarak sevmedikleri bir durumdur ve önlem alma konusunda tedirginlik yaşar.” dedi.

Tedbir alan kişi rahatlama yaşıyor

Kişinin deprem psikolojisinden kurtulmak için önlemler alabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kişi tedbir aldığı zaman rahatlama yaşar. Kişi güvenli alan ve alanda yapacaklarını belirleyebilir. Yakınları ile önceden planlar yapabilir ve bu planlar üzerinden kişinin o belirsizlik anındaki yapacağı şeylerin belirli olması kişiyi rahatlatır, güvenlik önlemi aldıktan sonra kendini güvende hisseder.” dedi.

Deprem fobisi, depremi yaşamadan da oluşabilir

Kişilerin birçok şeyden kaynaklanan fobisi olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kişilerin daha önce yaşanan olaylara ilişkin fobileri olabilir. Genellikle fobi denilince akla bir olaya maruz kalındığında oluşan bir durum gelir ancak deprem fobisi, kişide depreme hiç maruz kalmadan tamamı ile depremi duyarak veya yakınlarının yaşadığı stresi, tramvayı duyarak da oluşabilir.” dedi

Deprem fobisi çeşitli şekillerde görülüyor

 Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, deprem fobisinin depremden korkma, deprem konusu geçince endişelenme, devamlı olarak deprem ile ilgili haberler araştırma ve sürekli olarak bir tetikte kalma hali şeklinde görüldüğünü söyledi.

Deprem fobisi tanısı uzman eşliğinde konulmalıdır

Öncelikle oluşan bu durumun iyi incelenmesi gerektiğini, deprem fobisi olup olmadığının araştırılması gerektiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Deprem fobisi tanısı bir uzman eşliğinde konulmalıdır. Kişi depremden korkuyorsa deprem fobisine sahiptir denilemez. Deprem fobisi olan kişilerde işlevselliğini yitirmiş olma durumu söz konusudur.” dedi. 

Bu belirtiler varsa uzmana başvurulmalı

Deprem fobisinin belirtilerini “İşe gidememe, evde duramama, eski binalara girememe, uyku düzeninin bozulması” şeklinde sıralayan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bu belirtilerin ortaya çıkması ve işlevselliğe yönelik tüm durumların bozulmasının söz konusu olması halinde kesinlikle bir uzmandan destek alınması gerektiğini söyledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894