• BIST 9878.09
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 25 °C

İzmir'e Yatırım Yağacak

İzmir'e Yatırım Yağacak
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / İzmir’in önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bu konuda gerekirse İzmir’e özel yasa çıkaracaklarını dile getirdi.

Binali Yıldırım, İzmir"e 10 yıl içinde 25 milyar TL yatırım sözü verdi.

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ EGE HAKİMİYET GAZETESİ / İzmir"in önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bu konuda gerekirse İzmir"e özel yasa çıkaracaklarını dile getirdi.
İzmir"e 25 milyar TL"lik yatırım
Bakanlık döneminde gerçekleştirdiği çalışmalarla Türkiye"nin sevgisini kazanan Ulaştırma Eski Bakanı ve Ak Parti 2. Bölge Milletvekili Adayı Binali Yıldırım, İzmir"e 10 yıl içinde 25 milyar TL yatırım sözü verdi. Bakanlık dönemi boyunca İzmir"e 2.5 milyar TL yatırıma imza atan çevre yolu başta olmak üzere yıllardır çözüm bekleyen projeleri hayata geçiren Yıldırım, 2020 yılına kadar yatırım bütçelerini 10"a katlayacaklarını söyledi.
8.5 yılda 2.5 milyar TL yatırım
İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir-Ankara Otoyolu, Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren ve Ege Limanı  başta olmak üzere altyapı projelerinin 10 yıl içinde EXPO 2020 organizasyonu öncesinde tamamlanacağını ifade eden Yıldırım,  “8.5 yıllık Ak Parti döneminde İzmir"in ulaşımı ve altyapısı için 2.5 milyar TL yatırım yaptık. Önümüzdeki 10 yıl içinde yatırımlarımızı 10"a katlayacağız. İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir Ankara Otoyolu, Ege Limanı, İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Treni başta olmak üzere birçok önemli projeyi bu süre içinde hayata geçireceğiz. Bunun dışında da birçok projemiz var. Bu projelerinin tamamlanması ile İzmir"in altyapıya dair önemli sorunları çözülmüş olacak” dedi.
İzmir"e özel yasa
İzmir"in önemli sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bu konuda gerekirse İzmir"e özel yasa çıkaracaklarını dile getirerek, İzmir"in baştan aşağıya yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Kentsel dönüşüm için TOKİ, Özelleştirme İdaresi ve Belediyelerin bazı yetkileri olduğunu ama İzmir gibi büyük kentsel dönüşüm projeleri uygulanması gereken yerlerde bu yetkilerin yeterli olmadığını gördüklerini açıklayan  Yıldırım, “Bu konuda bir yasa var. Ankara"da uygulandı. İzmir içinde bu yasa uygulanabilir. Bu konuda yetki ve sorumluluklarının net olarak tanımlanması gerekiyor” dedi.
Kentsel dönüşüme 7 milyar dolar
Kentte büyüme alanlarının belirlenmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, bunun adresinin de "kentsel dönüşüm"den geçtiğini dile getirdi. İzmir"de bulunan yapıların yüzde 60"ının imarsız olduğunu belirten Yıldırım, “Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu da yaklaşık bir hesapla 100 bin konutu ilgilendiriyor. Bunun için de 7 milyar TL"lik bir meblağ gerekiyor. TOKİ sekiz yılda 500 bin konut yaptı. Yani İzmir"deki bu konutların beş katı kadar” dedi.
İzmirliler ulaşım ve sağlıktan memnun
İzmir"in EXPO adayı olmasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın  İzmirlilere olan ilgisinin göstergesi olduğuna işaret eden Yıldırım, bu sayede Ankara ile İzmir arasındaki anlamsız tartışmayı sona erdirdiğini vurguladı.  Bundan sonra hep beraber olup İzmir"in adaylığının BİE tarafından tescil edilmesi için çalışacaklarının altını çizen Yıldırım, İzmir ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “İzmirliler "Bir söyle bin dinle" noktasına gelmiş. İzmir diyor ki "burada biri bir iş yapmaya kalkıyor sürekli engelleniyor zaman kaybediliyor" İzmir"de projeler gecikince bundan İzmirliler zarar görüyor. Diğer illere göre İzmir"de bu engellemeler daha fazla. Bunun mutlaka gözden geçirmesi lazım. İzmirlilerin hayatını kolaylaştıran her hizmet yerini buluyor. İzmir"de yaptırdığımız çalışmada en çok ulaşım ve sağlık hizmetlerinden memnun olunduğunu görüyoruz. Çevre yolu dışında Aliağa Menderes hattı, Adnan Menderes Havalimanı, viyadüklerin limana indirilmesi, liman yatırımlarının İzmir"e büyük katkı sağladığını görmek bizi mutlu ediyor.”

Planlanan Projeler
İzmir-İstanbul Otoyolu
İzmir-Ankara Otoyolu
İzmir-Ankara Yüksek Hızlı Tren
Ege Limanı
Çevre Yolu"nun Ege Limanı"na uzatılması
Menderes-Gümüldür ve Seferihisar Kuşadası Bölünmüş Yolu
Bornova Çevre Yolu Düzenlemesi
Sabuncubeli Tüneli
Çeşme ve Karaburun Sahil Yolu
Torbalı-Bayındır-Ödemiş-Kiraz Devlet Yolu
Eski Foça-Yeni Foça-Çanakkale Yolu
Viyadüklerin Limana Bağlanması
Kemalpaşa-Torbalı Bölünmüş Yolu
Güzelbahçe-Urla, Urla-Çeşme, Selçuk Ortaklar Yolları
Ege Limanı Demiryolu bağlantısı
Kemalpaşa-Turgutlu Demiryolu bağlantısı
Çift hatlı demiryolunun Torbalı"ya kadar uzatılması
Menemen Manisa arası 2. hat inşası
Kemalpaşa Lojistik köy

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894