• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 23 °C

Oğuzhan'dan Engellilere Mesaj

Oğuzhan'dan Engellilere Mesaj
ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan engelli yurttaşların günlük yaşamda birçok sorunla boğuşmasının yanında engelli olması nedeniyle sahip olduğu yasal haklarını kullanamadığını be

CHP ALİAĞA İLÇE BAŞKANI ÖZLEM ŞAN OĞUZHAN’IN 3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI

CHP İLÇE BAŞKANI OĞUZHAN; “ENGELLİ YURTTAŞLARIMIZ İNSANCA YAŞAM,  İŞ, AŞ VE YASAL HAKLARINI İSTİYOR”

ALİAĞA HABER/ ALFA TİVİ/ GÜNAYDIN EGE GAZETESİ / Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan engelli yurttaşların günlük yaşamda birçok sorunla boğuşmasının yanında engelli olması nedeniyle sahip olduğu yasal haklarını kullanamadığını belirterek; “Yaşamını zor koşullar altında idame ettiren engelli yurttaşlarımız maalesef engelli olması nedeniyle sahip olduğu yasal haklarını pratikte uygulanmadığı kullanamıyor.  Bu olumsuz durum sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmıyor.” dedi.

Engeller hep birlikte aşılır

Engelli yurttaşların sıkıntı, sorun, istek ve beklentilerinin tüm kamuoyunca çok iyi bilinmesine karşın sorunun çözümü için ciddi adımlar atılmadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan; “Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak için her 3 Aralık tarihi Dünya Engelliler kabul edilmiş olsa dahi sadece bir günde engelli yurttaşlarımızın sorunlarını gündeme getirmek haksızlık olur. Çünkü engelli yurttaşlarımız her gün yeni bir engeli aşmak için çalışıyor. Her kurum ve kuruluşun bu anlamda üzerine düşün görev ve sorumlukları eskizsiz yerine getirmesi halinde engellilerimizin birçok sorunun ortadan kalkacağına inanıyorum.” dedi.

Engel olmayalım

Sade yurttaşından STK’sına, sanayicisinden hükümete kadar tüm kurum ve kuruluşların duyarlı olmaları halinde birçok engelin aşılabileceğini belirten Özlem Şan Oğuzhan; “ Bir kısmı AB’nin dayatmalarıyla da olsa engellilere ayrıcalık tanıyan yasa ve yönetmelikler kısmen mevcut,  ancak işlevsel değil. Ayrıca hepimizin çok yakından bildiği gibi yasada açık hüküm olmasına rağmen, özel sektörde % 3, kamuda % 4 engelli çalıştırma hükmü uygulanamıyor ya da uygulanmıyor. Bugün için özel sektöre 25 Bin, Kamuda 30 Bin civarında engelli kadrosunun boş olduğu belirtiliyor. Yasada özürlüler kanununda engellilerin yaşmalarını kolaylaştırmak için kendileri için aldıkları araç gereçler de KDV, ÖTV gibi çeşitli vergilerden muaf olduğu belirtilmesine karşın günlük yaşamda bu hakkını elde edebilmek için binbir güçlükle karşılaşıyor, ödediği vergiyi geri alabilmek için mahkeme mahkeme dolaşıyor. Bu ve buna bezer örnekleri çoğaltabiliriz. Ne var ki günlük yaşamını çok zor koşullar altında ideme ettiren yurttaşlarımızın yasalardan doğan haklarını dahi alamaması Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmıyor.” dedi.   

“Engellilerimiz sağlıklı bireylerin standardında bir yaşam istiyor” 

Kesin rakam bilinmemekle birlikte ülkemizde 8, 5 milyon civarında engelli olduğu belirten CHP Aliağa İlçe Başkanı Özlem Şan Oğuzhan; “TÜİK’in 2010 yılı için gerçekleştirdiği ‘Özürlülerin Sorun ve Beklentileri’ araştırması sonuçlarına göre araştırmaya katılan engellilerin yüzde 98’i kamu kurum ve kuruluşlardan beklentisi olduğunu belirtiyor.  Sadece yüzde 2 oranında engelli yurttaşımızın beklentisi olmaması konunun vahametini ortaya koyuyor” diyerek sözlerine devam eden Oğuzhan; “Engelli yurttaşlarımızın günlük yaşamında hiç kimseye ihtiyaç duymadan, muhtaç olmadan yaşamak istiyor. Sokağa çıkmak, eğitim ve sağlık hizmetlerini rahatça almak istiyor, spor yapabilmek istiyor. İş sahibi olup sağlıklı bireylerin standardında bir yaşam istiyor, Yasal haklarını istiyor. Sosyal devlet bunun için vardır. Başta ‘12 Eylül Referandumu engellilere pozitif ayrıcalık getirecek’ diyen hükümetin sözlerinin takibi olmak üzere partimiz engellerin aşılması için tüm sorunları her zaman dile getirmeye devam edecektir.”dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894