• BIST 8718.11
  • Altın 2247.195
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1971
  • İzmir 7 °C

Toplu ulaşım ücretlerine yeni tarife

Toplu ulaşım ücretlerine yeni tarife
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi kent içi toplu ulaşım ücret tarifesini oy birliğiyle güncelledi. 2 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre tam biniş ücreti 8,78 TL oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi kent içi toplu ulaşım ücret tarifesini oy birliğiyle güncelledi. 2 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre tam biniş ücreti 8,78 TL oldu. Başkan Tunç Soyer’in talebi üzerine öğrenci biniş ücretindeki artış ise sembolik düzeyde tutuldu. Öğrenciler toplu ulaşımdan 3 TL’ye yararlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), toplu ulaşım araçlarında uygulanan fiyat tarifesinin güncellenmesi gündemiyle toplandı. Genel Sekreter Barış Karcı yönetimindeki toplantıya ilgili daire başkanlıkları, toplu ulaşım kuruluşları, kentteki kamu kurumları ile bireysel toplu taşımacılık kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 
Oybirliği ile alınan kararla ESHOT, İZDENİZ, İzmir Metro, İzmir Tramvay ve İZBAN’da geçerli toplu ulaşım ücret tarifesi güncellendi. İzmirim Kart ile tam biniş ücreti 8,78 TL, öğretmen ve 60 yaş kartları ile biniş ücreti ise 7,56 TL oldu.

Öğrenci ücretlerindeki artış minimum düzeyde tutuldu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in isteği doğrultusunda öğrenci biniş ücretine yapılacak artışın sembolik bir düzeyde yapılmasına karar verildi. Buna göre öğrenciler toplu ulaşımdan 3 TL’ye yararlanacak. 
Yeni düzenlemeyle tam binişlerde 120 dakika içerisinde yapılan ilk aktarma ücreti 3,50 TL, ikinci aktarma ise 2 TL olarak güncellendi. Öğrenciler, öğretmenler ve 60 Yaş İzmirim Kartı sahiplerinin, aktarma ücreti ödememesine yönelik uygulama devam ediyor. 
Günün belli saatlerinde yüzde 50 indirimli ulaşım imkânı sağlayan Halk Taşıt uygulamasında ise  tam biniş 4,39 TL, öğrenci ücreti 1,50 TL oldu. Halk Taşıt tam binişlerinde ilk aktarma için 1,75 TL, ikinci aktarma 1 TL olacak. Üçüncü ve sonraki aktarmalardan ücret alınmıyor. 

Büyükşehir’den biniş başına 16,79 TL sübvansiyon
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, yeni tarifede tam biniş artış oranın (yaklaşık yüzde 36) asgari ücrete yapılan yüzde 54,5’lik artıştan düşük olduğuna dikkat çekti. Toplu taşıma hizmetinin, kamusal bir hizmet olduğunu, karlılık gözeterek yapılmadığını hatırlatan Karcı, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak toplu ulaşım kurum ve kuruluşlarımızı sürekli sübvanse ediyoruz. Yeni tarife rakamları baz alındığında, biniş başına Büyükşehir Belediyesi olarak 16,79 TL destek vereceğiz” dedi. 

Destek 2 milyar TL’den 3,5 milyar TL’ye çıktı
Ekonomik açıdan zor bir dönemden geçildiğini belirten Karcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Hepimizin bildiği gibi akaryakıt ve enerji maliyetleri başta olmak üzere yedek parça, personel ve benzeri diğer artışlar, işletme maliyetlerini ciddi ölçüde yükseltti. Bu tablo, sene başında yapılan bütçe planlamalarını da olumsuz etkiliyor. 2022 yılı başında toplu ulaşım sübvansiyon rakamını 2 milyar TL olarak öngörmüştük. Aralık iki itibariyle kasamızdan çıkan destek miktarı 3,5 milyar TL’yi bulmuş durumda. Yeni yılda bu rakamın 4 milyar TL’nin de üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Çok zorlandığımız bir gerçek ama hemşehrilerimiz için olabildiğince makul düzenlemelerle bu hizmeti en iyi şekilde vermeye devam edeceğiz.” 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894