• BIST 9796.54
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İzmir 19 °C

Yeni Noterlik Yasası Bu Yıl Meclis Gündemine Geliyor

Yeni Noterlik Yasası Bu Yıl Meclis Gündemine Geliyor
Türkiye Noterler Birliği’nin 45. Olağan Kongresi’nde, 2016 yılı itibariyle noterlik hizmetlerinde başlayan değişim süreci değerlendirildi.

YENİ NOTERLİK YASASI BU YIL MECLİS GÜNDEMİNE GELİYOR

 

Kongreye katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yeni Noterlik Yasası’nın bu yıl içinde Meclis’e sunulacağını belirterek, “2017’ye girmeden de yasanın çıkmasını planlıyoruz. Şayet yoğun gündem bu yıl için izin vermezse hepiniz 2017 de yasalaşacağına şahit olacaksınız” açıklamasını yaptı.

Kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, 1 Mart’ta yürürlüğe giren Elektronik Ortamda Tespit uygulamasıyla bugüne kadar yüzlerce adet işlem gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber yüzlerce adet işlemin tespit yapıldı. Bu, yüzlerce işlem mahkemeye gidecek dosyanın çözümünde büyük katkı sağlayacak bir girişimdir” dedi.

Türkiye Noterler Birliği (TNB), 45. Olağan Kongresi bugün, Türkiye Noterler Birliği’nde gerçekleşti. Kongreye, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanı sıra milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyeleri, Yüksek Yargı mensupları ve üst düzey Bakanlık temsilcileri katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çekişmesiz yargıda noterlere verilecek yeni sorumluluklar ve Yeni Noterlik Yasası’na ilişkin işlemlerde yeni sürecin bu yıl içinde başlayacağı müjdesini verdi. Bakan Bozdağ, “Bakanlar Kurulu onayıyla Yeni Noterlik Yasası’nı bu yıl TBMM’ye sevk edeceğiz. 2017’ye girmeden de yasanın çıkmasını planlıyoruz. Şayet yoğun gündem bu yıl için izin vermezse hepiniz 2017’de yasalaşacağına şahit olacaksınız. Çekişmesiz yargı sürecinde noterlerimizin daha fazla görevlendirilmesi ve çekişmesiz yargı işlemlerinin tamamına yakınının noterlerimize geçmesi gerektiğini önemsiyoruz. Bu süreçte noterlerimizden gelecek önerilere açığız ve elimizden gelen desteği vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Gayrimenkul aynına ilişkin işlemlerin de noterler tarafından gerçekleştirilmesi konusunda Adalet Bakanlığı nezdinde çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bozdağ, bu konuda da son değerlendirmelerin yapılacağını kaydetti.

“NOTERLERİN BAŞARISI YENİ SORUMLULUKLAR İÇİN BİZİ CESARETLENDİRİYOR”

“Noterlerin ifa ettikleri görevleri tartışmak beyhudedir; noterlik bir güven müessesidir” diyen Bozdağ, “Noterlerimizin önleyici görevlerini daha iyi yapmaları için Bakanlık olarak işbirliğimizi sürdüreceğimize söz vermek istiyorum. Noterlerin, mirasçılık belgesi ve 2. el araç satışlarında gösterdiği başarı; tescil edilen araç sayısının hızla artarak 4 milyonu geçmesi çok önemli. Güzel uygulamalar yeni konuları Türkiye Noterler Birliği’ne aktarma konusunda bizi cesaretlendirmektedir” dedi.

ELEKTRONİK ORTAMDA TESPİT UYGULMASIYLA YÜZLERCE İŞLEM YAPILDI

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar, Yeni Yargı Reformu Stratejisi kapsamında Adalet Bakanlığı ile verimli bir çalışma süreci yürüttüklerini belirtti ve yılın ilk aylarından itibaren başlayan noterlik hizmetlerindeki değişim sürecini değerlendirdi. Tutar, “Son beş yılda teknoloji ve diğer alanlarda başlattığımız pek çok yeni girişimin çıkış noktası zamanın ruhuna uygun bir şekilde kazandığımız çözümcü düşünce tarzıdır. Bu yıl 1 Mart’ta yürürlüğe giren Noterlik İşlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik ile ‘Elektronik Ortamda Tespit’ uygulamasını başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Yasanın yürürlüğe girmesiyle beraber yüzlerce adet işlemin tespit yapıldı. Bu, yüzlerce işlem mahkemeye gidecek dosyanın çözümünde büyük katkı sağlayacak bir girişimdir. 7/24 hizmet veren’ bir kurum haline geldiğimiz bu hizmet ile internet ortamındaki her türlü verinin elektronik olarak tespit edilmesini sağlamış olduk ve büyük bir fayda ürettik” değerlendirmesini yaptı.

KONSOLOSLUKLARDA NOTERLİK İŞLEMİ DEVREDE

Yıl içinde İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’yla da yeni uygulamalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Tutar, “Her iki değerli kurumumuzla da iş yapış şekillerimizi geliştirmek için yoğun mesai harcadık. Yine Dışişleri Bakanlığı ile birlikte yaptığımız projeyle artık konsolosluklarda yapılan noterlik işlemlerinin Noterlik Bilgi Sistemi’ndeki işlem örneklerine uygun olarak yapılması suretiyle işlemler arasında yeknesaklık sağlanmıştır. Bu proje ile dünyanın herhangi bir yerindeki konsoloslukta yapılan noterlik işleminin ülkemizdeki herhangi bir noterliğimizde teyidinin alınabildiğini ifade edebiliyor olmaktan gurur duyuyorum” açıklamasını yaptı.

“YENİ YARGI REFORMU STRATEJİSİ’YLE ÖNLEYİCİ YARGIDA ETKİN ROL ALACAĞIZ”

Tutar, Türkiye’de hukuki konularda güvenin en büyük temsilcisi olduklarını ifade ederek,geçtiğimiz yıl açıklanan Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı’na yönelik yeniden yapılanma sürecinde sonuca yaklaşıldığını belirtti. “Beklentimiz 2016 yılı içinde noterlik yasa tasarısının meclise sunulacağı yönünde” diyen Tutar, “Açıklanan strateji belgesinde özellikle önleyici yargı özelindeki başlıklar bizim için oldukça önemliydi. Strateji belgesine göre, dünyadaki diğer başarılı örneklerde olduğu gibi Türkiye’deki noterlerin de önleyici yargıda daha etkin rol alacak olmasına vurgu yapılması bizleri oldukça umutlandırdı. Ülkemiz noterleri olarak Yeni Yargı Reformu Stratejisi çerçevesinde açıklanan adımları çok olumlu buluyor, sonuçlanmasını heyecanla bekliyoruz” diye konuştu.

HÜKÜMETİN EYLEM PLANI YARGININ YÜKÜNÜ AZALTACAK

Başkan Tutar, Hükümet’in eylem planı çerçevesinde noterlere verilecek yeni sorumluluklara da değindi. Tutar, bu konuyla ilgili şunları söyledi: “Bugün mesleğimizi vatandaşa daha iyi hizmet eder hale getirebilmek için ‘mükemmel hizmet’ değerimiz doğrultusunda sürekli adımlar atıyoruz. Biliyoruz ki vatandaşa hizmet ibadettir. Bu süreçte de yalnız olmadığımızı biliyoruz. Özellikle Hükümetimizin Eylem Planı kapsamında noterlik sisteminin yeniden yapılandırılacak olması bizi çok heyecanlandırıyor. Eylem Planı kapsamında noterlik mesleğiyle ilgili yeni süreç, her zaman vurguladığımız yargının iş yükünü azaltma stratejimizi hayata geçirmiş olacak.”

GAYRİMENKUL İŞLEMLERİ VE NOTER YARDIMCILIĞINDA YENİ DÖNEM KAPIDA

Önümüzdeki dönemde tüm paydaşlarla birlikte yoğun bir mesai sürecine devam edeceklerini söyleyen Tutar, noterlik sistemini geliştirecek noter yardımcılığı ve gayrimenkul aynına ilişkin işlemlerin noterler tarafından yapılmasıyla ilgili olaraksa, “Artık noter ve noter yardımcılarının sınavla belirleneceği, “noter yardımcısı” kadroları ile noterliklerdeki yetkinlik düzeyimizi artıracağımız bir sürecin eşiğindeyiz. Bu çalışmalar ile genç hukukçulara noter olabilme imkanı sağlanacak ve noter yardımcılığı kurumu ile yeni istihdam alanı yaratılacaktır. Ajandamızda hem devletin üzerindeki yükü azaltacak hem de vatandaşlarımızın karşılaştıkları hukuki ihtilafları en aza indirecek önemli bir projemiz var. Bu proje ile Avrupa ve Güney Amerika’nın birçok ülkesinde olduğu gibigayrimenkulün aynına ilişkin işlemlerin noterler tarafından yapılmasını amaçlıyoruz. Mirasçılık belgesinin noterler tarafından verilmesi, ikinci el araç satış işlemleri ve diğer projelerdeki başarılarımız bu yöndeki en büyük referansımızdır” değerlendirmesini yaptı.

TNB Başkanı Yunus Tutar, yeni anayasa çalışmaları için ise “Daha çağdaş, özgür, huzurlu ve adil bir ülkede yaşamanın en önemli yolu anayasadan geçiyor. Yeni bir anayasa ile yeni bir uzlaşma zemini de yakalamak zorundayız” diyerek sürecin birlikte sahiplenilmesi gerektiğine değindi. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894