• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İzmir 25 °C

Türk Telekom şebekesi 5G’ye hazır

Türk Telekom şebekesi 5G’ye hazır
TÜRK TELEKOM, C-RAN TEKNOLOJİSİ İLE BAĞLANTI HIZI VE HİZMET KALİTESİNİ İKİ KAT ARTIRACAK

Türk Telekom, 5G’ye geçişte önemli safhalardan olan “Merkezileştirilmiş Radyo Erişim Şebekesi (C-RAN) Teknolojisi”ni, Türkiye’de kendi şebekesinde uygulayarak, 5G için yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekledi.  

Türk Telekom Türkiye’de ilk kez C-RAN teknolojisiyle farklı baz istasyonlarının hücreleri arasında da taşıyıcı birleştirme gerçekleştirildi.

Testlerde veri yükleme hızının yanı sıra veri indirme hızını iyileştiren özellikler de denendi. 

Bu teknolojiyle özellikle konser alanları, büyük meydanlar, gibi iletişim trafiğinin yoğun olduğu yerlerde, bağlantı hızı ve hizmet kalitesi iki kata kadar artacak. 

Böylece mobil müşteriler iletişim trafiğinin yoğun olduğu yerlerde bile, sosyal medyaya fotoğrafları daha hızlı yükleyebilecek ya da istedikleri içeriği daha hızlı indirebilecekler. 

Güçlü bir fiber altyapı ile çalışan C-RAN Teknolojisi sayesinde müşteriler, daha hızlı iletişim kurarak mobil iletişimin keyfini doyasıya yaşayacaklar.

Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi Türk Telekom, daha hızlı ve kaliteli iletişim için yeni bir çalışmaya imza attı.

Türk Telekom, sahip olduğu güçlü fiber altyapı sayesinde bağlantı hızı ve hizmet kalitesini iki kat artıracak C-RAN teknolojisini kendi şebekesinde başarıyla test etti.

Özellikle iletişim trafiğinin yoğun olduğu konser, fuar gibi etkinliklerde, birçok kişinin bulunduğu büyük meydanlarda daha da kaliteli bir mobil iletişimin önü açılacak. 

C-RAN teknolojisinin kullanılabilmesi için öncelikle güçlü bir fiber altyapı gerekiyor. Türk Telekom ise bugüne kadar yaptığı fiber yatırımlar sayesinde, C-RAN teknolojisini şebekesine başarıyla entegre edebilecek operatör konumunda bulunuyor.

Türk Telekom, 81 ile yayılan 228 bin kilometrelik güçlü fiber altyapısından aldığı güçle, sadece bugünün teknolojisi 4.5G’de değil, geleceğin teknolojilerinde de müşterilerine daha keyifli, hızlı ve kaliteli bir mobil iletişim deneyimi yaşatmak için çalışmaya devam ediyor. 


DOĞAN: “GÜÇLÜ FİBER ALTYAPIMIZ SAYESİNDE EN İYİ PERFORMANSI SUNACAĞIZ”

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan, Türk Telekom’un şebekesinde test ettiği C-RAN teknolojisi ile ilgili olarak şunları söyledi:

“Türk Telekom olarak, Türkiye’nin dijital devrimini gerçekleştirme hedefimiz doğrultusunda, 4.5G’de olduğu gibi 5G’de de ülkemize ve kullanıcılarımıza en ileri teknolojiyi sunmayı amaçlıyoruz. Bu hedefle, bugüne kadar hayata geçirdiğimiz ilklere C-RAN teknolojisi ile bir yenisini daha ekledik. Bu sayede müşterilerimiz iletişim trafiğinin daha yoğun olduğu noktalarda dahi sevdikleriyle daha hızlı paylaşımlarda bulunabilecek ya da istedikleri içeriği internet ortamında daha hızlı indirip yükleyebilecekler. Böylece daha kaliteli ve hızlı bir mobil iletişimin keyfini yaşayabilecekler. Bugün testlerini gerçekleştirdiğimiz bu deneyim için en büyük gücü ise Türkiye’nin 81 ilini birbirine bağlayan geniş fiber altyapımızdan alıyoruz.  Güçlü fiber şebekemiz sayesinde, C-RAN Teknolojisi’nin üstün özellikleri en etkili şekilde Türk Telekom şebekesinde hayat bulacak.”
TESTTE TÜRKİYE’DE İLK DEFA FARKLI BAZ İSTASYONLARININ HÜCRELERİ ARASINDA DA TAŞIYICI BİRLEŞTİRME YAPILDI
Mimari çalışma ve denemelerine ilk kez Türk Telekom tarafından  başlanan C-RAN teknolojisi İstanbul Çekmeköy’de 4 adet 4.5G baz istasyonunda ve toplam 50 kilometrekarelik bir alanda test edildi. Testlerde veri yükleme hızının yanı sıra veri indirme hızını iyileştiren özellikler de denendi. 
Daha önce aynı baz istasyonunun hücreleri arasında taşıyıcı birleştirme yapılabiliyorken, bu teknoloji ile Türk Telekom Türkiye’de ilk kez farklı baz istasyonlarının hücreleri arasında da taşıyıcı birleştirme gerçekleştirildi. Bu teknoloji ile taşıyıcı birleştirilebilen ve böylece yüksek hız sağlanabilen kapsama alanı daha da genişletilmiş oldu.    

C-RAN TEKNOLOJİSİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Testleri Huawei ile birlikte gerçekleştirilen C-RAN Teknolojisi’nde, ayrı noktalarda bulunan baz istasyonlarının kontrol üniteleri, merkezi bir noktada toplanıyor. Böylece istasyonlar arasındaki koordinasyon ve senkronizasyon kabiliyetleri en üst seviyeye çıkarılıyor.  Bu kabiliyetler ile baz istasyonları arasında kullanımı mümkün hale gelen, dinamik girişim (enterferans) azaltma, çoklu taşıyıcı birleştirme ve çok noktadan veri iletimi özellikleri sayesinde kapsama alanı ve kapasite, dinamik ve etkileşimli olarak artırılıyor. C-RAN Teknolojisi ile böylece mobil kullanıcılara daha az gecikme süresi, daha yüksek mobil iletişim hızı sunulabiliyor. C-RAN Teknolojisi’nin geliştirme testleri ise Çin, Güney Kore ve Japonya gibi dünyanın çeşitli ülkelerinde ise devam ediyor. C-RAN teknolojisi, 5G hazırlıklarının en önemli aşaması olan sanallaştırma teknolojilerinin de önünü açacak. 

Türk Telekom ? 
176 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk Telekom, Türkiye’nin ilk entegre telekomünikasyon operatörüdür. Müşterilerin hızla değişen iletişim ve teknoloji ihtiyaçlarına en güçlü ve en doğru şekilde cevap verebilmek amacıyla 2015 yılında Türk Telekomünikasyon A.Ş., Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. ve TTNET A.Ş. tüzel kişiliklerini mevcut şekliyle muhafaza ederek ve tabi oldukları mevzuat ve regülasyonlara tamamen uyarak, “müşteri odaklı” ve entegre bir yapıya geçmiştir. Bireysel ve kurumsal hizmetler alanında geniş hizmet ağı ve zengin ürün çeşitliliğine sahip olan Türk Telekom, Ocak 2016 itibarıyla mobil, internet, telefon ve TV ürün ve hizmetlerini ‘Türk Telekom’ tek marka çatısı altında bir araya getirmiştir.
 
“Türkiye’nin Çoklu Oyuncusu” Türk Telekom, 31 Aralık 2016 itibarıyla 13,1 milyon sabit erişim hattı, 8,7 milyon genişbant ve 18,6 milyon mobil aboneye hizmet vermektedir. Türk Telekom Grubu şirketleri Türkiye’yi yeni teknolojilerle buluşturma ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecini hızlandırma vizyonuyla, 81 ilde 33.224 çalışanıyla hizmet vermektedir.
 
Türk Telekomünikasyon A.Ş., PSTN ve toptan genişbant hizmetlerini sunmakta olup, mobil operatör Avea İletişim Hizmetleri A.Ş., perakende internet hizmeti , IPTV, Uydu TV, Web TV, Mobile TV, Smart TV Hizmetleri sağlayıcısı TTNET A.Ş., Televizyon yayıncılığı ile isteğe bağlı yayıncılık (VOD) hizmetleri sağlayıcısı  Net Ekran Şirketleri, yakınsama teknolojileri şirketi Argela Yazılım ve Bilişim Teknolojileri A.Ş., BT çözüm sağlayıcısı Innova Bilişim Çözümleri A.Ş., çevrimiçi eğitim yazılımları şirketi Sebit Eğitim ve Bilgi Teknolojileri A.Ş., çağrı merkezi şirketi AssisTT Rehberlik ve Müşteri Hizmetleri A.Ş., toptan veri ve kapasite servis sağlayıcısı Türk Telekom International ve iştiraklerinin yüzde 100'üne sahiptir. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2004 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0533 557 8894